ΠΑΙΔΕΙΑ

Στο υπουργείο Παιδείας οι φυσικοθεραπευτές κατά της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολλεγίων

Στο υπουργείο Παιδείας οι φυσικοθεραπευτές κατά της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολλεγίων
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
INTIME NEWS

Την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας για τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολλέγια), οι οποίες επιτρέπουν την ισοτιμία των τίτλων σπουδών των κολλεγίων με αυτούς των ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων, ζητούν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), τα τμήματα Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι φοιτητές τους.

Ο ΠΣΦ υποστηρίζει ότι η «επαγγελματική ισοδυναμία», είναι μια διαδικασία αυτόματης αναγνώρισης επαγγελματικού δικαιώματος, η οποία όμως «δεν υπάρχει σαν όρος στην οδηγία 36/2005 ΕΚ, βάσει της οποίας ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις. Είναι δηλαδή μια ελληνική πατέντα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και υποβαθμίζει την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ατύπως σημαίνει πλήρη εξίσωση των αποφοίτων “κολλεγίων” με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων και βέβαια, δεν μπορεί να εφαρμόζεται για τα Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας».

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκάλεσαν την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (ER – WCPT). Με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό και στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι φυσικοθεραπευτές ζητούν την απόσυρση των διατάξεων για την επαγγελματική ισοδυναμία και την αναγνώριση τίτλων σπουδών τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.), θεωρεί δε ότι οι ρυθμίσεις θα αποτελέσουν «κερκόπορτα» για το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, αφού θα επηρεάσουν όλες τις χώρες της Ε.Ε.

«Η ρύθμιση αυτή προσβάλλει βάναυσα τους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές, το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές των Δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Όσον αφορά δε την εκχώρηση της διαδικασίας αναγνώρισης της ισοδυναμίας σε μια διεύθυνση του Υπουργείου, στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), μετ’ επιτάσεως δηλώνουμε ότι την θεωρούμε χαριστική και επικίνδυνη. Η εισαγωγή ρυθμίσεων για τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε) σε μια Νομοθετική πρωτοβουλία για Ευρωπαϊκή οδηγία είναι καταφανέστατα εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων» τονίζει ο Σύλλογος.

Ο ΠΣΦ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλους τους κλάδους που θίγονται από τις ρυθμίσεις, έξω από το υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή (13/12/2019), στις 12:30.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων