ΠΑΙΔΕΙΑ

Προβληματισμός για την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων: «Καμπανάκι» από τους πρυτάνεις

ΕΚΠΑ
Οι πρυτάνεις ζητούν ελέγχους και αυστηρές προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων - Μεικτό σύστημα προτείνει η ΠΟΣΔΕΠ
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Οι πρυτάνεις ζητούν ελέγχους και αυστηρές προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων - Μεικτό σύστημα προτείνει η ΠΟΣΔΕΠ

Μετά τα σχολεία και τα πρωτόκολλα με τα οποία έχουν ανοίξει από τις 13 Σεπτεμβρίου προβληματισμό φαίνεται ότι προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να επιστρέψουν φοιτητές και ακαδημαϊκοί στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων από τις 4 Οκτωβρίου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων χθες, Τετάρτη, με τους πρυτάνεις να ζητούν ελέγχους και αυστηρές προϋποθέσεις μεταφέροντας τις σκέψεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) ζητώντας μεικτό μοντέλο με διά ζώσης και «ηλεκτρονικά» μαθήματα κατά περίπτωση. Η Ομοσπονδία μάλιστα έκανε λόγο έως και για αναστολή φοίτησης για ένα εξάμηνο για όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί χωρίς να προσμετράται στον χρόνο των σπουδών του.

Σε ανακοίνωση της, μάλιστα, η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει «τις σοβαρές ευθύνες τις Πολιτείας και των διοικήσεων των πανεπιστημίων για τις ελλείψεις, καθώς ήταν αναμενόμενο ότι η επιστροφή στη διδασκαλία με φυσική παρουσία θα επιδιωχθεί ενόσω η πανδημία συνεχίζεται».

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών

Υπέρ του μεικτού μοντέλου διδασκαλίας για τον πρώτο μήνα του εξαμήνου (διά ζώσης κλινικές ασκήσεις, εργαστήρια και θεωρητική εκπαίδευση σε μικρές ομάδες φοιτητών ή ηλεκτρονικά σε μεγάλες ομάδες φοιτητών) τάσσεται μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος που εκπροσωπεί το πιο πολυπληθές σώμα καθηγητών και καθηγητριών στα ΑΕΙ.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει πολύ θετική την έναρξη της διά ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων στα ΑΕΙ που έχει εξαγγελθεί καθώς οι φοιτητές πρέπει να επιστρέψουν για εκπαίδευση στον φυσικό τους χώρο. Ωστόσο αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του εξαμήνου, χρειάζονται τα πανεπιστήμια χρόνο για να οργανώσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση σε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και να προετοιμαστεί σωστά η διαδικασία ελέγχου. Προτείνει για τον πρώτο μήνα του εξαμήνου να δοθεί η επιλογή των εξ αποστάσεων μαθημάτων μόνο για σπουδές θεωρητικής κατεύθυνσης ή σε μαθήματα από αμφιθεάτρου εφόσον το πλήθος των φοιτητών και φοιτητριών ξεπερνάει τα 300 άτομα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στην Ιατρική Σχολή Αθηνών η κλινική εκπαίδευση έχει ήδη ξεκινήσει διά ζώσης από τα τέλη Αυγούστου και συνεχίζεται απρόσκοπτα σε πανεπιστημιακές κλινικές της Ιατρικής Σχολής.

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Ρόδος: «Φοβόμασταν, είχαμε κακό προαίσθημα» - Μιλούν οι γονείς και η αδερφή της 31χρονης

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου

Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά - Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τα σχολεία