ΠΑΙΔΕΙΑ

Μηχανογραφικό 2023 - michanografiko.it.minedu.gov.gr: Θέμα χρόνου το άνοιγμα της πλατφόρμας

Μηχανογραφικό 2023 - michanografiko.it.minedu.gov.gr: Θέμα χρόνου το άνοιγμα της πλατφόρμας
In Time

Πλησιάζει η ώρα της υποβολής του Μηχανογραφικού για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων 2023.

Θέμα ημερών είναι το άνοιγμα της η πλατφόρμας για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και Παράλληλου Μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις προθεσμίες για την κατάθεση του μηχανογραφικού μαζί με τις σχετικές οδηγίες. Ο βασικός κανόνας φυσικά είναι να ολοκληρωθεί η κατάθεση μέσα στην προθεσμία διότι παράταση δεν δίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, η υποβολή των Μηχανογραφικών θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση, αντί δύο.

Επιπλέον, μέσα στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να γίνουν γνωστές και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών 2023 σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αυτή αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου.

Τα πέντε βήματα για την κατάθεση του μηχανογραφικού

Για να κάνουν το μηχανογραφικό οι υποψήφιοι καλό θα είναι, πριν, να έχουν προετοιμαστεί:

  • Βρείτε σε Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσετε τις σχολές
  • Υπολογίστε πόσα μόρια βγάζετε Γράψτε σε ένα χαρτί όλες τις σχολές που σας ενδιαφέρουν και βάλτε τις με τη σειρά προτίμησης που θέλετε να τις δηλώσετε, ανεξάρτητα με τις βάσεις
  • Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε σχολή γράψτε τη βάση που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος
  • Αντιγράψτε τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό

Ποιοι κάνουν Μηχανογραφικό

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν: Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2023, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.