ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2015: «Βουτιά» λόγω capital controls, μετεγγραφών και δύσκολων θεμάτων

Βάσεις 2015: «Βουτιά» λόγω capital controls, μετεγγραφών και δύσκολων θεμάτων

«Βουτιά» αναμένεται να κάνουν οι φετινές βάσεις λόγω των δύσκολων θεμάτων -κυρίως στην θετική κατεύθυνση- που προκάλεσαν και τις χαμηλές επιδόσεις, στις αλλαγές που έγιναν στις μετεγγραφές καθώς και λόγω.. capital controls.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologhtika.gr, οι συνεχείς ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού θα δημιουργήσουν βάσεις «δύο ταχυτήτων» καθώς τα κεντρικά Ιδρύματα, οι πόλεις των οποίων φιλοξενούν περίπου το 50% των υποψηφίων κάθε χρόνο, θα έχουν αυξημένη ζήτηση φέτος.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια. Στον αντίποδα βρίσκονται τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το ασφυκτικά περιορισμένο πλαφόν των μετεγγραφών και τις οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών. Η πλασματική αυξημένη ζήτηση που κατεγράφη πέρσι ακόμα και 1.000 μορίων θα μειωθεί δραστικά φέτος, παρακάτω του μέσου όρου, και θα συμπαρασύρει και τα μόρια σε αρκετές σχολές.

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο πεδίο

Στο 1ο πεδίο, οι περιζήτητες σχολές, όπως η Νομική Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα χάσουν πολλά μόρια. Στα ίδια επίπεδα πτώσης θα κινηθούν και εκείνες με αντικείμενο την Ψυχολογία, την Κοινωνιολογία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι απώλειες θα κυμανθούν από 500 έως 600 μόρια.

2ο πεδίο

Έως και 600 μόρια θα πέσουν οι βάσεις στις σχολές, δεδομένου και των χείριστων επιδόσεων των μαθητών σε Μαθηματικά και Φυσική, ενώ στις περιφερειακές σχολές η πτώση μπορεί να μετατραπεί σε κατρακύλα.

3ο πεδίο

Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών μετά την περσινή «εκτόξευσή» της και την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα αντίστοιχα τμήματα τα υπόλοιπα ιδρύματα. Πτώση έως και 700 μόρια θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική.

4ο πεδίο

Οι Πολυτεχνικές σχολές των υποψηφίων, οι επιδόσεις των οποίων «κατακρημνίστηκαν» σε Μαθηματικά και Φυσική, θα επηρεαστούν μαζί με τις Οικονομικές στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά στην πτώση των μορίων. Στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια. Μάλιστα, μπορεί σε κάποιες σχολές, η πτώση θα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 μόρια.

5ο πεδίο

Ακόμα και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν οι οικονομικές σχολές. Η τεράστια αποτυχία στα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα εν λόγω τμήματα να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα στα μόρια εισαγωγής τους.

Δείτε αναλυτικούς πίνακες με τα μόρια που αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις ΕΔΩ.

Σχετικές ειδήσεις