Ασπίς Πρόνοια: Κανένα σκάνδαλο! Αθώοι οι 12 από τους 14 κατηγορούμενους

Άλλο ένα αποκαλούμενο ως «σκάνδαλο» που απασχόλησε…

Νέα δημοσκόπηση: Δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ - Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ

Κόντρα για την τρίτη θέση – Εκτός…

Συγκλονίζει ο Μιχάλης Λεμπιδάκης:Στους έξι μήνες της απαγωγής άλλαξα τρεις φορές ρούχα

Σε συνταρακτικές αποκαλύψεις από τις 186 ημέρες…

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ο Τσίπρας «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη στη Μέρκελ για τις Πρέσπες

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στην καγκελάριο για…

Τραγωδία στη Κέρκυρα: Βρέθηκε νεκρός ο 26χρονος αγνοούμενος

Βρέθηκε απαγχονισμένος σε δέντρο, σε δύσβατη δασική…

Μετεγγραφές φοιτητών 2016: Τι αλλάζει από φέτος - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μετεγγραφές φοιτητών 2016: Τι αλλάζει από φέτος - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΔΕΙΞΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι επιτυχόντες των Πανελληνίων - Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές στα ανώτατα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, καθώς ο φετινός πίνακας των μετεγγραφών που έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας κρύβει σημαντικές παγίδες αλλά και παράδοξα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», από τη φετινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι συνολικά 86 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν καμία αντιστοιχία ως προς το αντικείμενό τους με άλλο Τμήμα ή Σχολή και άρα δεν μπορούν να μετακινηθούν από αυτά οι εισακτέοι.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, από αυτά τα τμήματα, τα 52 ανήκουν σε ΑΕΙ και 34 σε ΤΕΙ. Εξάλλου, σημειώνεται ότι από τα 86 αυτά τμήματα, τα 38 εντάσσονται σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Αθήνα, και τα υπόλοιπα 48 είναι διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Βόλος, Μυτιλήνη, Πύργος, Καρδίτσα κ.α.

Μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση της αίτησης μετεγγραφής

Υπό το πρίσμα αυτό, οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να εξετάσουν εξονυχιστικά τον πίνακα με τις αντιστοιχίες των τμημάτων, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν σχολές, στις οποίες έχουν εισαχθεί και από τις οποίες μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλο ομοίου επιστημονικού αντικειμένου εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Ένα εξίσου κρίσιμο σημείο που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι φοιτητές που διεκδικούν μετεγγραφή, είναι πως η αλλαγή τμήματος ενδέχεται να επιφέρει μεταβολή στο πρόγραμμα των σπουδών τους και κυρίως να οδηγεί σε κατοχύρωση διαφορετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν και το γεγονός ότι υποψήφιοι που εισήχθησαν σε τμήμα, στο οποίο δεν απαιτούνταν η εξέταση σε ειδικό μάθημα, μπορεί να μετεγγραφούν σε κάποιο άλλο όμοιο τμήμα στο οποίο υπήρχε ειδικό μάθημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετεγγραφές 2016-17: Οι οδηγίες για τις μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών

Μετεγγραφές 2016-17: Οι οδηγίες για τις μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών

Πώς γίνεται η αίτηση μετεγγραφής;

Υπενθυμίζεται πως για τη διευκόλυνση των φοιτητών, οι αιτήσεις των φοιτητών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζεται ο ανώτατος αριθμός των μετεγγραφομένων σπουδαστών δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.