ΠΑΙΔΕΙΑ

Μετεγγραφές φοιτητών 2016: Τι αλλάζει από φέτος - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μετεγγραφές φοιτητών 2016: Τι αλλάζει από φέτος - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι επιτυχόντες των Πανελληνίων - Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές στα ανώτατα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, καθώς ο φετινός πίνακας των μετεγγραφών που έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας κρύβει σημαντικές παγίδες αλλά και παράδοξα.

ΔΕΙΞΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», από τη φετινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι συνολικά 86 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν καμία αντιστοιχία ως προς το αντικείμενό τους με άλλο Τμήμα ή Σχολή και άρα δεν μπορούν να μετακινηθούν από αυτά οι εισακτέοι.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, από αυτά τα τμήματα, τα 52 ανήκουν σε ΑΕΙ και 34 σε ΤΕΙ. Εξάλλου, σημειώνεται ότι από τα 86 αυτά τμήματα, τα 38 εντάσσονται σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Αθήνα, και τα υπόλοιπα 48 είναι διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Βόλος, Μυτιλήνη, Πύργος, Καρδίτσα κ.α.

Μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση της αίτησης μετεγγραφής

Υπό το πρίσμα αυτό, οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να εξετάσουν εξονυχιστικά τον πίνακα με τις αντιστοιχίες των τμημάτων, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν σχολές, στις οποίες έχουν εισαχθεί και από τις οποίες μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλο ομοίου επιστημονικού αντικειμένου εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Ένα εξίσου κρίσιμο σημείο που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι φοιτητές που διεκδικούν μετεγγραφή, είναι πως η αλλαγή τμήματος ενδέχεται να επιφέρει μεταβολή στο πρόγραμμα των σπουδών τους και κυρίως να οδηγεί σε κατοχύρωση διαφορετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν και το γεγονός ότι υποψήφιοι που εισήχθησαν σε τμήμα, στο οποίο δεν απαιτούνταν η εξέταση σε ειδικό μάθημα, μπορεί να μετεγγραφούν σε κάποιο άλλο όμοιο τμήμα στο οποίο υπήρχε ειδικό μάθημα.

Πώς γίνεται η αίτηση μετεγγραφής;

Υπενθυμίζεται πως για τη διευκόλυνση των φοιτητών, οι αιτήσεις των φοιτητών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζεται ο ανώτατος αριθμός των μετεγγραφομένων σπουδαστών δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων