ΠΑΙΔΕΙΑ

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Φαρμακευτική για τη σύγχρονη εποχή

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Φαρμακευτική για τη σύγχρονη εποχή

Ένας ύψιστης σημασίας και ταχέως εξελισσόμενος κλάδος - Ο αναντικατάστατος ρόλος του Φαρμακοποιού - Ο ασθενής και το φάρμακο είναι οι δύο πυλώνες που αποτελούν το μέλλον του Φαρμακευτικού επαγγέλματος

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πλέον εδραιωθεί ως ένα ολοκληρωμένο και αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό κέντρο Επιστημών Υγείας και Ιατρικής. Συγκριτικό πλεονέκτημα του πανεπιστημίου η παροχή των πιο ολοκληρωμένων σπουδών στους τομείς της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Ζωής στην Κύπρο με 22 προγράμματα σπουδών – 10 από αυτά κατά αποκλειστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ακαδημαϊκού χώρου.

Αποτελεί ένα σύγχρονο και εξισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών, υποστηριζόμενο από άριστα καταρτισμένο προσωπικό και υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για την εκπαίδευση των φοιτητών, τόσο στα παραδοσιακά φαρμακευτικά αντικείμενα όσο και στις νέες τεχνολογίες που καθοδηγούν τις εξελίξεις. Με τον τρόπο αυτό, οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν μια ευρεία επιλογή εργασίας, όπως σε ιδιόκτητο φαρμακείο, στη βιομηχανία φαρμάκων στους τομείς παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, της έρευνας και ανάπτυξης, στη φαρμακευτική διοίκηση, σε εμπορικά εργαστήρια, έρευνας και εκπαίδευση, σε βιομηχανίες τροφίμων ή βιοτεχνολογίας, και σε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής, υγειονομικού υλικού και ιατρικών συσκευών.

«Τα μαθήματα του προγράμματος εστιάζουν στους δύο βασικούς πυλώνες που αποτελούν το μέλλον του Φαρμακευτικού επαγγέλματος: τον ασθενή και το φάρμακο», εξηγεί ο Δρ. Σωτήρης Μιχαλέας, συντονιστής της Φαρμακευτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η σημασία του Φαρμακοποιού

«Στόχος μας είναι να ενσταλάξουμε στους φοιτητές μας τη ‘δίψα’ για τη διαρκή διεκδίκηση της γνώσης, την επίτευξη των στόχων τους και την προσωπική τους ανέλιξη και ολοκλήρωση ως επαγγελματίες και επιστήμονες φαρμακοποιοί» δηλώνει ο Δρ. Μιχαλέας.

Περαιτέρω, εξηγεί πως ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, κυρίως λόγω της στενής σχέσης που έχει με τον ασθενή, αφού πρέπει να κατέχει καλή γνώση των φαρμάκων, των συνταγογραφημένων θεραπειών καθώς και βασικές γνώσεις φροντίδας υγείας. Ο φαρμακοποιός λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και πάροχος φροντίδας. Για αυτό το λόγο, πέρα από την επιστημονική κατάρτιση του φαρμακοποιού, η ικανότητα επικοινωνίας με τον ασθενή και τους άλλους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στην περίθαλψή του ασθενούς αποτελεί κομβικής σημασίας δεξιότητα. Επίσης, ο φαρμακοποιός είναι σημαντικό να έχει ηγετικές ικανότητες λόγω της αυξημένης ευθύνης που συνεπάγεται ο ρόλος του, ωστόσο ταυτόχρονα θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ως μέλος μιας ομάδας επιστημόνων υγείας συνεργαζόμενος αρμονικά με τα άλλα μέλη. Σημαντικές επίσης είναι οι γνώσεις και οι ικανότητες διοίκησης και διαχείρισης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του προγράμματος Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, όπου ο φοιτητής έχει την ευκαιρία πρακτικής εξάσκησης από το πρώτο έτος σπουδών ώστε να κατανοήσει την πρακτική σύνδεση της θεωρίας με την πράξη.

Άσκηση επαγγέλματος

Με το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής, κατοχυρώνεται το δικαίωμα λήψης άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού στην Κύπρο, Ελλάδα ή υπόλοιπη ΕΕ. Οι σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους απόφοιτους πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς και ένα ψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000,
email: info@euc.ac.cy
www.euc.ac.cy