ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Ελασσόνα – Άκης Τσελέντης: Οι μετασεισμοί θα συνεχίζονται για μήνες – Γιατί ανησυχεί

Σεισμός Ελασσόνα – Άκης Τσελέντης: Οι μετασεισμοί θα συνεχίζονται για μήνες – Γιατί ανησυχεί
INTIME

Για τον σεισμό της Ελασσόνας, τους μετασεισμούς και την πιθανότητα ντόμινο μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τετάρτης μίλησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Αρχικά εκτίμησε ότι με τον σεισμό των 6 Ρίχτερ το συγκεκριμένο ρήγμα «έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό, ήταν ο κύριος σεισμός».

«Αλλά θα έχουμε πλούσια και μακρόχρονη μετασεισμική ακολουθία και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για σπίτια που έχουν καταπονηθεί. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια αν δεν ελεγχθούν από μηχανικούς» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η περιοχή «έχει γεμίσει μετασεισμούς» προσθέτοντας ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει καταγράψει περισσότερους από 100 μετασεισμούς από τη στιγμή των 6 Ρίχτερ.

«Το καλό είναι ότι δεν έχουμε παρατηρήσει το φαινόμενο ντόμινο ακόμα και πιστεύω ότι δεν θα το δούμε» εκτίμησε ο κ. Τσελέντης καταγράφοντας ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός από το ίδιο ρήγμα ήταν το 1760 με 6 Ρίχτερ.

Επιστρέφοντας στο θέμα των μετασεισμών σημείωσε ότι «θα συνεχίζονται για μήνες αλλά η συχνότητά τους θα αραιώνει» εκφράζοντας την ανησυχία του «γιατί τα σπίτια είναι πλινθόχτιστα και όχι πέτρινα».

Μιλώντας ξανά για το ενδεχόμενο ντόμινο είπε ότι «ένας σεισμός 6 Ρίχτερ και πάνω μπορεί να επηρεάσει αρκετά ρήγματα, πιστεύω ότι η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Κοντά είναι το ρήγμα της Λάρισας που έχει να δώσει σεισμό πάνω από 300 χρόνια αλλά δεν έχει συσσωρεύσει φορτίο».

Ο Άκης Τσελέντης συνεχάρη, τέλος, τους δασκάλους του σχολείου στο Δαμάσι «όχι μόνο γιατί τα παιδιά κρύφτηκαν κάτω από τα θρανία την ώρα του σεισμού αλλά και γιατί δεν βγήκαν έξω την ώρα της δόνησης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ξημέρωσε...νέο lockdown: Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για καταστήματα, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας