Σεισμός Αθήνα - Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η αλήθεια για το ρήγμα των Αλκυονίδων

Newsbomb

Σεισμός Αθήνα - Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η αλήθεια για το ρήγμα των Αλκυονίδων

Θέση για όσα ακούγονται και γράφονται πήρε ο γνωστός σεισμολόγος με ανάρτησή του στο Facebook.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος θέλησε να εξηγήσει τι ισχύει με το ρήγμα των Αλκυονίδων αλλά και κατά πόσο αποτελεί πραγματική απειλή για το Λεκανοπέδιο με έναν ισχυρό σεισμό..

Ο γνωστός σεισμολόγος ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει δώσει άλλον σεισμό, εκτός των 6,7 Ρίχτερ του 1981 και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να μιλάμε καν για «περιοδικότητα» στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Αναφέρει μάλιστα πως αυτό που ακούστηκε για το ρήγμα των Αλκυονίδων, ότι δηλαδή ενεργοποιείται κάθε 40 χρόνια, είναι μια «μεγάλη ανακρίβεια».

Ο κύριος Παπαδόπουλος ουσιαστικά απαντά στον συνάδελφό του Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, που μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ανέφερε: «Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ» και συνέχισε: ««Από τα δύο ρήγματα αυτά η Αταλάντη κριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει ένα μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης. Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021».

«Αν κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο (σσ από το 1981) δεν θα βρούμε κανέναν άλλο σεισμό από αυτό το ρήγμα. Κανένα τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει. Από παλαιοσεισμολογική έρευνα Ιταλών βρέθηκε ότι ΙΣΩΣ είχαμε ένα σεισμό τον 16ο αιώνα», επισημαίνει ο κύριος Παπαδόπουλος εξηγώντας πως «αν αυτό είναι σωστό, τότε μεσολαβούν περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1981».

Ολόκληρη η ανάρτησή του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ: ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ?

Χθες ακούστηκε μια μεγάλη ανακρίβεια για το ρήγμα των Αλκυονίδων. Οτι δλδ ενεργοποιείται κάθε ~40 χρόνια. Για να το ισχυριστεί αυτό κάποιος πρέπει να πάρει τα ιστορικά στοιχεία και να υπολογίσει. Λοιπόν, είχαμε τη γνωστή ενεργοποίηση το 1981 με μέγεθος 6,7 (και μετασεισμούς 6,4 και 6,3). Αν κυττάξουμε πίσω στο χρόνο δεν θα βρούμε κανέναν άλλο σεισμό από αυτό το ρήγμα. Κανένα τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει. Από παλαιοσεισμολογική έρευνα Ιταλών βρέθηκε ότι ΙΣΩΣ είχαμε ένα σεισμό τον 16ο αιώνα. Αν αυτό είναι σωστό τότε μεσολαβούν περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1981. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγάλος σεισμός επαναλαμβάνεται κάθε 500 χρόνια? Δεν το ξέρω, ίσως. Για να το πούμε θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία και για άλλους 2-3 ακόμη σεισμούς που έγιναν στο παρελθόν. Αλλά δεν έχουμε. Η σωστή διατύπωση λέει "το ρήγμα των Αλκυονίδων πιθανώς ενεργοποιείται σε αραιά χρονικά διαστήματα, ίσως εκατοντάδων ετών". Κάποιος είπε και για το σεισμό της Κορίνθου του 1928. Μα αυτός προήλθε από εντελώς διαφορετικό ρήγμα και είχε μέγεθος 6,2 που δεν συγκρίνεται με το 6,7. Αυτά.

Διαβάστε ακόμα:

Σεισμός Αθήνα: Δραματική προειδοποίηση Χουλιάρα για το ρήγμα των Αλκυονίδων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved