ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η καταστροφή - Στη μάχη και πάλι τα εναέρια μέσα

Φωτιά Εύβοια: Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η καταστροφή - Στη μάχη και πάλι τα εναέρια μέσα
In Τime

Φωτιά τώρα: Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Εύβοια, μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση στο κομμάτι μεταξύ των χωριών Μακρυμάλλη και Πλατανιά, όπου έχουν δημιουργηθεί ζώνες από μηχανήματα έργου για να προστατευθούν κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το συγκεκριμένο μέτωπο κατευθύνεται βόρεια, όπου δεν υπάρχουν χωριά, αλλά είναι το καταφύγιο άγριων ζώων και καταβάλλεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να προστατευθεί.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, εκ των οποίων 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 172 πυροσβέστες.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται μόνιμα το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ τις δυνάμεις της πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες με έξι δικά τους οχήματα.

Αναλυτικά:

  • 198 Πυροσβέστες με 92 οχήματα
  • 12 Πυροσβέστες με έξι οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ)
  • 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 Πυροσβέστες.
  • Δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού.
  • Οχτώ μηχανήματα έργου
  • 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.
  • Η Δασική Υπηρεσία.
  • Το ΕΚΑΒ.
  • 38 εθελοντές πυροσβέστες και έξι εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
  • Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται μόνιμα το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν καθώς υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα, αφού δεν υπάρχει σε εξέλιξη άλλη μεγάλη πυρκαγιά, με στόχο να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, και να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς μέχρι το πρωί, που θα επιχειρήσουν εκ νέου τα εναέρια μέσα.

Άρχισαν τις ρίψεις τα πτητικά μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους οι επιτελείς της πυροσβεστικής επενδύουν πολλά στα πεζοπόρα τμήματα που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής στις 07:00 το πρωί στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ που σε ορισμένα σημεία μπορεί να είναι αυξημένοι λόγω του μικροκλίματος που δημιουργεί η πυρκαγιά.

Η αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων βασικός στόχος των Πυροσβεστών

Άλλη μια νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της φωτιάς.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια επέτρεψαν η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατανιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα.

Δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση από το χωριό.

Εικόνες - σοκ από τη μάχη των πυροσβεστών:

Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί βρήκε τις φλόγες σε ένταση αλλά την πυρκαγιά περιορισμένη στην χαράδρα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Τεράστιο το μέγεθος της Καταστροφής

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής.

Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Μία από τις φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής:

Η φωτιά μέσα από το φακό του Newsbomb.gr:

Έτσι σώθηκαν τα Ψαχνά

Oλονύχτια, τιτάνια μάχη έδωσαν την Τρίτη οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος. Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα.