ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ στη Σάμο: Εκκενώθηκαν τέσσερα ξενοδοχεία στον Μεσόκαμπο - Στην παραλία γύρισαν οι φλόγες

Φωτιά ΤΩΡΑ στη Σάμο: Εκκενώθηκαν τέσσερα ξενοδοχεία στον Μεσόκαμπο - Στην παραλία γύρισαν οι φλόγες
my-samos.blogspot.com

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ: Στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων ξενοδοχείων προχώρησαν οι αρχές στη Σάμο λόγω της φωτιάς που καίει από το απόγευμα του Σαββάτου στον Μεσόκαμπο. 

Με την συνδρομή του Λιμενικού από την περιοχή απομακρύνθηκαν 70 περίπου άτομα μεταξύ των οποίων και κάτοικοι. Συγκεκριμένα ένα πλωτό του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, δύο σκάφη της Frontex και περίπου 20 ιδιωτικά σκάφη περισυνέλλεψαν παραθεριστές και κατοίκους από τις παραλίες της Γλυκόριζας και του Πρωτέα και τους μετέφεραν στο λιμένα και την μαρίνα Πυθαγορείου. Παραμένουν στο σημείο ώστε να συμβάλλουν εκ νέου αν χρειαστεί.

Επιπλέον 170 άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία προς το κλειστο γυμναστήριο του Πυθαγορείου.

Όσον αφορά την κατάσταση της φωτιάς, η φορά του ανέμου γύρισε το μέτωπο εκ νέου προς την θάλασσα, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών. Νωρίτερα το μέτωπο κατευθυνόταν στο βουνό (στο σημείο με τις ανεμογεννήτριες πάνω από το Πυθαγόρειο) σε δυσπρόσιτο σημείο δυσχαιρένοντας το έργο της πυρόσβεσης.

Η φωτιά έχει δύο μέτωπα: το ένα προς το βουνό, το οποίο είναι και το δυσκολότερο λόγω του δάσους και το δεύτερο προς την παραλία στην περιοχή της Γλυκόριζας. Την πυρκαγιά «χωρίζει» στα δύο ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο. Θετική θεωρείται η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την φωτιά στη Σάμο

Στο σημείο επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου συνέδραμαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε μέσα σε κατοικημένη περιοχή και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις χωρίς όμως να απειλήσει ξενοδοχεία ή σπίτια.

Samos now.

Geplaatst door Stelios Taketzis op Zaterdag 24 augustus 2019

Εν τω μεταξύ, εκτός της Σάμου τρία είναι τα μέτωπα που προβληματίζουν περισσότερο την Πυροσβεστική: αυτά των Ιωαννίνων, της Κόνιτσας και της Φλώρινας καθώς πρόκειται για δασικές - δυσπρόσιτες περιοχές.

Η πρώτη είναι στην περιοχή Καστρίτσα Ιωαννίνων και για την οποία άμεσα κινητοποιήθηκαν 33 πυροσβέστες με 16 οχήματα.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Βροντερό Φλώρινας ξέσπασε λίγο μετά τις 17.00 και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 2 Α/Φ.

Στην Κόνιτσα καίγεται δασική έκταση στην περιοχή Ροϊδοβούνι. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχει 1 υδροφόρα ΟΤΑ.

Παράλληλα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Ριόλος Δυτικής Αχαΐας όπου πλέον η εικόνα είναι καλύτερη.

Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 19 πυροσβέστες και 3 αεροσκάφη. Στην κατάσβεση επίσης συνδράμουν δύο οχήματα ΟΤΑ και ένα μηχάνημα έργου της Περιφέρειας.

Και η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Βάρδας στην Ηλεία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι φλόγες πλησίασαν στα πρώτα σπίτια της περιοχής, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και η Πυροσβεστική δεν έδωσε εντολή εκκένωσης οικισμού. Παράλληλα, η Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου που είχε κλείσει στο σημείο, έχει παραδοθεί κανονικά στη κυκλοφορία.

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, προβλέπεται: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2019: Πότε θα ανακοινωθούν; – Δείτε τις τελευταίες εκτιμήσεις (πίνακες)

Πληρωμές με κάρτα: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε