ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήθηκε το 2011 ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους

Αυξήθηκε το 2011 ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους

Εξήντα έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2011, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα».

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πακιστάν ανακηρύχτηκε ως η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους, αφού φέτος δέκα έχασαν τη ζωή τους εκεί. Σύμφωνα με την RSF, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν εφέτος τη ζωή τους διπλασιάσθηκε, φθάνοντας τους είκοσι.

Ίδιος αριθμός δημοσιογράφων σκοτώθηκε στη Λατινική Αμερική, θύματα εγκληματικών συμμοριών.

1044 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν φέτος, αριθμός που είναι διπλάσιος από το 2010. Κυριότερος λόγος είναι η Αραβική Άνοιξη , αλλά και διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, τη Λευκορωσία, τη Ουγκάντα, τη Χιλή και τις ΗΠΑ.

«Από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ως το Κουζντάρ του νοτιοδυτικού Πακιστάν και από το Μογκαντίσου μέχρι τις Φιλιππίνες, οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν οι δημοσιογράφοι σε περιόδους πολιτικής αστάθειας ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά το 2011», τονίζει στην ανακοίνωσή της η RSF.

Η οργάνωση τονίζει ότι η Κίνα, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν οι χώρες με τους περισσότερους δημοσιογράφους στις φυλακές τους.

Οι δέκα περιοχές του κόσμου, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες σύμφωνα με την RSF, συμπεριλαμβάνουν το Αμπιτζάν, επιχειρηματική πρωτεπυουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου τουλάχιστον δυο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βιαιοτήτων την περίοδο των εκλογών και η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου όπου δημοσιογράφοι δέχθηκαν συστηματικά επιθέσεις από οπαδούς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πριν παραιτηθεί, το Φεβρουάριο.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, η Ντεράα, η Χομς και η Δαμασκός στη Συρία, η Πλατεία της Αλλαγής στη Σανάα της Υεμένης και το προπύργιο των εξεγερμένων της Λιβύης, Μισράτα.

Πέρυσι, 57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η χειρότερη χρονιά της περασμένης δεκαετίας για τους δημοσιογράφους ήταν το 2007, όταν εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ ο αριθμός των νεκρών εκπροσώπων του Τύπου ανήλθε σε 87.