ΕΛΛΑΔΑ

Χάος στους δρόμους της Αθήνας: Πού οφείλεται το κυκλοφοριακό κομφούζιο

Χάος στους δρόμους της Αθήνας: Πού οφείλεται το κυκλοφοριακό κομφούζιο
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Περισσότερα από 5 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, με την κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα -ειδικά στην Αθήνα- να βρίσκεται στα όρια…κυκλοφοριακού «εμφράγματος».

Η αγορά αυτοκινήτου δείχνει ανοδικές τάσεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χάνουν έδαφος και η Αττική Οδός πλησιάζει τις διελεύσεις που είχε πριν το 2009, κάνοντας τους αισιόδοξους να μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα. Καθοριστικό είναι και το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης σε γενικά πλαίσια έχει διατηρηθεί περίπου το 1,588 ευρώ.

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας και σε άλλες περιοχές οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Πέρα από το γεγονός ότι οι οδηγοί επιλέγουν τα αυτοκίνητά τους σταθερά, η απαξίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με λιγότερα λεωφορεία, πιο αραιά δρομολόγια, είναι ένας από τους βασικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι το 2011 ο ΟΑΣΑ είχε ετησίως 732.372 επιβιβάσεις, ενώ το 2017 μόλις 613.827.

Από την άλλη μεριά, το πρώτο οκτάμηνο του 2019 ταξινομήθηκαν 86.873 καινούργια αυτοκίνητα, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι 79.154, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 9,8%.

Σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο - πολιτικό μηχανικό, Θεόδωρο Μαυρογιώργη αν συνεχιστεί η αυτός ο ρυθμός στην χρήση των αυτοκινήτων, το 2030 θα σημειωθεί αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά 50%.

Άλλο ένα πρόβλημα που δυναμιτίζει το μίγμα του κυκλοφοριακού προβλήματος είναι η κακή νοοτροπία των οδηγών που δεν τηρούν τον ΚΟΚ και παρκάρουν σε σημεία που δεν επιτρέπεται, χρησιμοποιούν λεωφορειογραμμές και ΛΕΑ αλλά και το ότι χρησιμοποιούν το όχημά τους ακόμα και για αποστάσεις μικρότερες του ενός χιλιομέτρου. Η παράνομη στάθμευση επιβαρύνει την κυκλοφορία κατά 30%, όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Θεόδωρος Μαυρογιώργης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τι έδειξε το τεστ DNA για το παιδί του άτυχου καρδιολόγου