ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυση κατά του πατέρα Αντωνίου της «Κιβωτού του Κόσμου» για ρατσιστική συμπεριφορά

Μήνυση κατά του πατέρα Αντωνίου της «Κιβωτού του Κόσμου» για ρατσιστική συμπεριφορά

Μηνυτήρια αναφορά εναντίον της «Κιβωτού του Κόσμου» και του επικεφαλής της, του πατέρα Αντώνιου κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε μετά από την επιστολή της Κιβωτού στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, τα όσα αναφέρονται στην επίμαχη επιστολή της Κιβωτού «συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου», ενώ το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στρέφεται κατά της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και του επικεφαλής της παπά Αντώνη Παπανικολάου, της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Χίος Μπροστά» κας Αγγελικής Παμπάλου και της εισαγγελέως Χίου κας Σπυριδούλας Σταυράτη.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η «Κιβωτός του Αιγαίου», σε νέα ανακοίνωσή της, αφού διευκρινίζει ότι η επιστολή που διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, υπογράφεται από τα διοικητικά στελέχη της δομής και όχι από τον πάτερ Αντώνιο Παπανικολάου κάνει λόγο για «διαστρέβλωση» των θέσεων της μέσα από δημοσιεύματα τα οποία «παρουσιάζουν μία διαφορετική πραγματικότητα για τις δράσεις της».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Κιβωτός του Κόσμου «ενημερώνει αυτούς οι οποίοι τυγχάνει να μην γνωρίζουν το έργο της για τα εξής:

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχει πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη, την ασφάλεια των παιδιών, τόσο αυτών που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, για να προστατευτούν, με την εντολή του εισαγγελέα, όσο και των ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των οποίων η ασφάλεια, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε δράση ή ανακοίνωση στις οποίες προβαίνει.

Η Δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, και τούτο το έπραξε κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών (έτη 2015-17), όταν είχε μόλις ενσκήψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, και μάλιστα αυτοβούλως χωρίς να επιδιώξει οιαδήποτε δημοσιότητα και χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια.

Η επίμαχη επιστολή, κατετέθη προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασίας των ανήλικων ευπαθών ομάδων που φιλοξενεί. Κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους.

Λόγω ακριβώς της επικέντρωσης μας στο κοινωφελές έργο μας, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να απαντούμε άμεσα σε δημοσιεύματα, διότι μοναδικό μέλημα μας είναι η καθημερινή φροντίδα των παιδιών μας και των οικογενειών που στηρίζουμε.

Η επίμαχη επιστολή, συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά.

Η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου»

Η επιστολή της Κιβωτού του Κόσμου

Η Κιβωτός του Κόσμου είχε στείλει μία επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου στην οποία εξέφραζε την αντίθεση της στη δημιουργία κέντρου κράτησης προσφύγων.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων σημείωναν: «Η δημιουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Αίπος, σε κοντινή απόσταση από το Χωριό Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των υπολοίπων εργαζομένων της Κιβωτού του Κόσμου και αναιρεί τους σκοπούς της σύστασης του Χωριού Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού στο Αίπος, καθώς:

  • Η οποιαδήποτε μετακίνηση (νόμιμη ή παράνομη) μεταναστών προς την πόλη της Χίου (και το λιμάνι) θα περνάει αναπόφευκτα από τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου – Αιγαίου στο όρος Αίπος, καθώς ο δρόμος αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που θα οδηγεί από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην πόλη της Χίου.
  • Το Χωριό Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. έως τον οικισμό του Βροντάδου και αποτελεί το μοναδικό κατοικήσιμο μέρος σε όλη αυτή την απόσταση. Οποιοσδήποτε (νόμιμος ή παράνομος) μετανάστης αναζητήσει να καλύψει κάποια του ανάγκη (τροφή, νερό, επικοινωνία, διαμονή κ.α.) κατά την διάρκεια της μετακίνησης του, ο μοναδικός χώρος που του δίνει αυτή την δυνατότητα είναι το παιδικό χωριό.
  • Η πρόσβαση στο χωριό, λόγω της έκτασής του (η περίμετρος είναι γύρω στα 1500 μέτρα) και της χαμηλής περίφραξης, είναι αδύνατο να αποτραπεί. Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που η Κιβωτός του Κόσμου έχει εγκαταστήσει δεν είναι δυνατόν να καλύψει όλη την έκταση του χωριού, ούτε φυσικά διασφαλίζει την αποτροπή οιωνδήποτε περιστατικών. Το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα βρίσκεται σε πάρα πολύ μεγάλη απόσταση, οπότε σε περίπτωση οιουδήποτε περιστατικού, η πρόσβαση της Αστυνομίας δεν θα μπορούσε να είναι άμεση και αποτελεσματική.
  • Η Κιβωτός του Κόσμου δεν είναι σε θέση να αναλάβει τις μεγάλες και πολυέξοδες εργασίες για την υπερύψωση του συνόλου της περίφραξης, την επέκταση για την κάλυψη του συνόλου του χωριού από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και την ανάθεση σε υπηρεσίες security 24ωρης παρακολούθησης του χώρου (επί 3 άτομα, προκειμένου κα καλυφθεί η έκταση του χωριού).
  • Σε κάθε περίπτωση η μετατροπή του Παιδικού Χωριού της Κιβωτού Αιγαίου τρόπον τινά σε «φρούριο» προς το σκοπό της αποτροπής των πιθανών περιστατικών, σαφέστατα αντιστρατεύεται στο χαρακτήρα της εν λόγω κοινωνικής δομής, και συγκεκριμένα τόσο στον εκ του Νόμου χαρακτήρα της ως «Κέντρο Παιδικής Προστασίας» όσο και στον φυσικό προορισμό της ως ένα χωριό στο οποίο τα παιδιά θα κινούνται με αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κάνουν ποδήλατο στους δρόμους του χωριού, παίζουν, φροντίζουν τα ζώα στα διάφορα μέρη του χωριού).
  • Καίτοι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που επιβάλλουν την δημιουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι οι ανωτέρω κίνδυνοι επιτείνονται λόγω του ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες.
  • Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές και ήδη μάλιστα ο Δήμος Χίου έχει κληθεί να καλύψει μεγάλα ποσά για αποζημιώσεις εξαιτίας αυτών των ιδιότυπων επιδρομών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις