ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στα Τρίκαλα: Σκότωσε 8 ανθρώπους σε 1 ώρα - Το φονικό που συγκλόνισε τη χώρα

Έγκλημα στα Τρίκαλα: Σκότωσε 8 ανθρώπους σε 1 ώρα - Το φονικό που συγκλόνισε τη χώρα

Το έγκλημα έμεινε στην ιστορία ως το πλέον στυγερό στην Ελλάδα.

Καλοκαίρι του 1981 και ο Σπύρος Σταρίδας, γεωργός στο επάγγελμα, μόλις έχει επιστρέψει σπίτι του από το καφενείο του Παλαιομονάστηρου, ενός μικρού χωριού στα Τρίκαλα. Ζητά από την γυναίκα του να του φέρει το καλό παντελόνι του και το «πουκάμισο με τα αστέρια» και της λέει να πάρει τα δυο παιδιά τους και να φύγουν.

Η σύζυγός του αντιλαμβάνεται ότι ο άντρας της, που έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν με ψυχολογικά προβλήματα, έχει άλλη μία από τις κρίσεις του. Ποτέ όμως δεν φανταζόταν αυτό που θα επακολουθούσε.

Τα 60 λεπτά της αιματοχυσίας

Ο 48χρονος παίρνει τα υπόλοιπα ρούχα του και τους βάζει φωτιά ενώ είναι κατάσταση αμόκ. Κρατώντας στα χέρια του μια καραμπίνα ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του και ετοιμάζεται για μια αιματοχυσία που προηγούμενή της δεν υπήρχε.

Το πρώτο θύμα της φαινομενικά αδικαιολόγητης μανίας του ήταν ο ίδιος ο 67χρονος πατέρας του, λίγα λεπτά αργότερα πυροβολούσε και την μητέρα του, ηλικίας 65 ετών, η οποία ξεψύχησε στο νοσοκομείο.

Η μακάβρια λίστα των θυμάτων γέμιζε με ονόματα συγγενών. Στο διπλανό σπίτι ζούσαν ο παππούς και η γιαγιά του, γέροντες 86 και 78 ετών, αντίστοιχα. Τους εκτέλεσε εν ψυχρώ και στη συνέχεια βγήκε στους δρόμους του Παλαιομονάστηρου πυροβολώντας αδιακρίτως.

Ένα ζευγάρι θείων του που έτυχε να βρίσκονται έξω εκείνη την ώρα, αλλά κι ένας γείτονας που έκανε το λάθος να προσπαθήσει να τον ηρεμήσει και να του πάρει το όπλο έπεσαν και αυτοί νεκροί από τις σφαίρες του Σταρίδα.

Στη συνέχεια ατευθύνθηκε προς το σπίτι του κουμπάρου του όπου έπεσε πρόσωπο με πρόσωπο με την σύζυγό του, την οποία είχε διώξει λίγο νωρίτερα από το σπίτι τους. «Τι δουλειά έχεις εσύ στο σπίτι του κουμπάρου; Εδώ στεφανώθηκες;» της είπε ο άντρας της, δίχως να περιμένει απάντηση. Την πυροβόλησε δυο φορές…

«Πατέρα, μην σκοτώσεις και εμάς»

Ο 48χρονος αγρότης επέστρεψε σπίτι του. Τα δυο παιδιά του, μόλις 10 και 12 ετών ήταν ακόμη εκεί. Έντρομα, τρομοκρατημένα και σχεδόν βέβαια και για το δικό τους τέλος. «Πατέρα, μην σκοτώσεις και εμάς… Μην μας σκοτώσεις», ψέλλισε το μικρό αγόρι.

Τα προσπέρασε δίχως να τα πειράξει. Όπως αποδείχθηκε ήταν οι μοναδικοί μάρτυρες που έζησαν για να πουν την ιστορία της πιο αιματοβαμμένης βραδιάς στα χρονικά της ελληνικής εγκληματολογίας.

Λίγο αργότερα το όπλο του δράστη πυροβόλησε μια τελευταία φορά. Το τελευταίο θύμα ήταν ο ίδιος.