ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Λάρισα: Καρέ - καρέ η ένταση στον καταυλισμό των Ρομά με Τσιόδρα - Χαρδαλιά

Κορονοϊός - Λάρισα: Καρέ - καρέ η ένταση στον καταυλισμό των Ρομά με Τσιόδρα - Χαρδαλιά
IN TIME

Κορονοϊός: Σκηνές χάους πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα, μετά τα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή.

Εξηγήσεις ζητούσαν οι κάτοικοι του οικισμού, κινούμενοι με άγριες διαθέσεις προς τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Υπήρχαν μάλιστα κάποιοι οι οποίοι αναφέρθηκαν σε έντονο «ρατσισμό» εναντίον τους, ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι τους έβαλαν σε καραντίνα, χωρίς να υπάρχει τίποτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery:

Το πρώτο κρούσμα κορoνοϊού στον οικισμό Ρομά ήταν ένας 32χρονος, ενώ έπειτα από ελέγχους του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 20 κρούσματα γεγονός που οδήγησε τις αρχές στην απόφαση να μπει σε καραντίνα η περιοχή.

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας: Οι νέοι στον καταυλισμό δεν πιστεύουν πως υπάρχει κορονοϊός

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού, Covid-19. Ήδη στην περιοχή βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο με τους Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα οι οποίοι έσπευσαν επιτόπου για να δουν το μέγεθος της διασποράς στην συνοικία της Νέας Σμύρνης.

Χαρακτηριστική, ωστόσο, είναι η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας Νίκου Παϊτέρη, ο οποίος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πολλοί δεν πιστεύουν πως υπάρχει κορονοϊός, ειδικά οι νέοι, υπάρχει παραπληροφόρηση».

Οι Ρομά είναι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σημείωσε, τονίζοντας πως βρίσκονται σε επαφή και με τον δήμαρχο και με την περιφέρεια.

«Θέλουμε να σκύψει η πολιτεία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβη εδώ θα γίνει και σε άλλους οικισμούς, από έναν θετικό πήγαμε σε είκοσι».

«Ζητάμε να λάβουμε μέτρα και να τα τηρήσουμε κι εμείς και ο καθένας εδώ και να εξασφαλίσουμε και τους υπόλοιπους, ήδη γίνονται μετρήσεις και λαμβάνονται δείγματα», κατέληξε.

Ο κ. Παϊτέρης τόνισε το ίδιο και χθες 9/04/2020 στην κάμερα του onlarissa.gr:

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βασιλόπουλος, διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας επισήμανε πως ήταν πολύ μεγάλο το ποσοστό που βρέθηκε θετικό στην πρώτη δειγματοληψία, της τάξης του 60%. Αν αυτό επιβεβαιωθεί στον συνολικό αριθμό των κατοίκων αυτό θα σημαίνει και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και συνεπώς μεγάλο αριθμό ασθενών, πρόσθεσε, φοβούμενος πως το νοσοκομείο δεν θα αντέξει.

Σε καραντίνα και δομή προσφύγων στη Λάρισα

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής στην αποκλεισμένη περιοχή της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα, έφτασε το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ για τον κορονοϊό στους Ρομά κατοίκους του καταυλισμού, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι περίπου 200.

Εκτός από τον οικισμό των Ρομά όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ 20 κρούσματα της επιδημίας, σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

Ο κ. Χαρδαλιάς, με τον κ. Λιβάνιο και τον κ. Τσιόδρα, καθώς και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο κλιμάκιο, θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας.

Σημειώνεται ότι όλοι οι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή», όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της ΓΓΠΠ.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικές εικόνες: Αυτός είναι ο λόγος που γέμισε όλη η Ελλάδα νεκρά χελιδόνια