ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: 130 θάνατοι στην Ελλάδα - 27 νέα κρούσματα - 2.490 στο σύνολο

Κορονοϊός: 130 θάνατοι στην Ελλάδα -  27 νέα κρούσματα - 2.490 στο σύνολο
ap

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ακόμα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 130, εκ των οποίων 34 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή (24/04) είναι 27, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.490. Από αυτά, 580 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.160 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 48 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 60 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σχετικά με τη μονάδα υγείας στο Περιστέρι ο κ. Τσιόδρας σημειώσει πως πρόκειται για σημαντικό ζήτημα. Τρεις ασθενείς της κλινικής κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους υπήρχαν αυστηρά μέτρα.

Και οι 17 εργαζόμενοι, θετικοί στον ιό βρίσκονται σε καραντίνα και σε απομόνωση.

«Όλοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανά 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής», είπε ακόμη ο καθηγητής και τόνισε πως: «από ότι πληροφορήθηκα σε επιτόπια επίσκεψή μου σήμερα και συνάντηση με το προσωπικό, αλλά και τους ασθενείς, έχουν ενημερωθεί όλοι τους, ακόμα και αυτοί που είχαν νοσηλευτεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες για οποιοδήποτε λόγο στην κλινική, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας».

«Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί κι ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, νομίζω, ελπίζω να μην κάνω λάθος, δεν αρκεί να πούμε "το πάθημα να γίνει μάθημα", αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, λέγοντας πως «οι καρδιοπαθείς, οι χρόνια αναπνευστικά άρρωστοι, τα άτομα με διαβήτη, οι νεφροπαθείς και οι υπερτασικοί που έχουν κορονοϊό κινδυνεύουν με θάνατο».

Στη συνέχεια, είπε πως η πιθανότητα λοίμωξης στα παιδιά είναι 0,26 λιγότερο από τους ανθρώπους άνω των 60.

Παράλληλα, είπε πως το επόμενο διάστημα θα δίνεται φάρμακο δια στόματος σε ασθενείς με κορονοϊό. «Ελπίζουμε να έχει θετική απόκριση», είπε.

«Ήρθε η ώρα για χαλάρωση των μέτρων»

«Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα. Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στις κύριες προτεραιότητές μας. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

Χαρδαλιάς: H άδεια ειδικού σκοπού παρατείνεται

Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαίου, επανέλαβε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι θετικά, γεγονός που μας επιτρέπει να συζητάμε για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να συνεχίσουν τα πράγματα να εκτυλίσσονται θετικά, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επαγρύπνηση.

Ενημέρωσε ότι η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται μέχρι τη 10η Μαΐου.

Απευθυνόμενος στους μουσουλμάνους που γιορτάζουν από σήμερα το Ραμαζάνι, υπενθύμισε ότι τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό.

Σε σχέση με τη δομή στα δυτικά προάστια, ενημέρωσε ότι από την εν εξελίξει διαδικασία ιχνηλάτησης σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν μέχρι τώρα 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα.

Όσον αφορά τη δομή στα νότια προάστια όλα τα τεστ προέκυψαν αρνητικά.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.