ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Ραγδαίες εξελίξεις: Νέο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην κλινική «Ταξιάρχαι»

Κορονοϊός - Ραγδαίες εξελίξεις: Νέο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην κλινική «Ταξιάρχαι»
INTIME NEWS

Δεν έχει τέλος το θρίλερ στην υπόθεση των θανάτων και των κρουσμάτων κορονοϊού στην ιδιωτική κλινική του Περιστερίου.

Νέο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Open TV το μεσημέρι του Σαββάτου (25/04), πρόκειται για έναν υπερήλικα, ηλικίας 100 ετών, ο οποίος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με το οποίο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ελπίς.

Σκληρή απάντηση της Περιφέρειας Αττικής

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κατηγορεί την Περιφέρεια Αττικής, για την έλλειψη επαρκών μέτρων πρόληψης έναντι της Covid-19, στην κλινική «Ταξιάρχαι», σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής απαντώντας σε δήλωση της πρώην περιφερειάρχου Ρένας Δούρου σχετικά με τις ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας για τη διάδοση του κορονοϊού στις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής.

Συγκεκριμένα η διοίκηση σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι από την έναρξη των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» της εθνικής αυτής μάχης. Αναφέρει τις θετικές κριτικές που αποσπά η χώρα για τη διαχείριση του ζητήματος επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους μιλούν «για ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας με αφορμή την άδικη απώλεια δύο συνανθρώπων μας από κορονοϊό, στην ιδιωτική κλινική "Ταξιάρχαι" του Περιστερίου».

Αναφορικά με τον έλεγχο λειτουργίας της κλινικής αναφέρει ότι η κλινική έλαβε άδεια λειτουργίας το 2017, και έως τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν έγινε κανένας έλεγχος. Για τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού (ΦΕΚ A' 42/25.02.2020) σημειώνει ότι το αρμόδιο όργανο για την επιβολή τους είναι ο υπουργός Υγείας και ενισχυτικά αναφέρει τη βεβαίωση του κ. Τσιόδρα «πως ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με τα απαραίτητα μέσα προστασίας, ενώ σήμερα υπήρξε και εκπαίδευση του προσωπικού της κλινικής από κλιμάκιο του Οργανισμού, για την ορθή χρήση των μέσων αυτών».

Για τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής σημειώνει ότι η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για την έκδοση 3ετούς άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κάθε ιδιωτικής κλινικής και ότι στη συγκεκριμένη χορηγήθηκε κατά τη θητεία της κ. Δούρου.

Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στη διαρκή ενημέρωση της Περιφέρειας σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και με τη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και στη διανομή τεράστιας ποσότητας υγειονομικού υλικού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ).

Τέλος σημειώνεται ότι από τη στιγμή που η κλινική δεν τηρούσε τις εντολές και υποδείξεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου, θα τύχει της αντιμετώπισης που προβλέπει η νομοθεσία ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

Σημειώνεται ότι στη δήλωσή της η κ. Δούρου χαρακτήριζε την περίπτωση της κλινικής (λόγω των πολλών θυμάτων και κρουσμάτων) ως «τεράστιο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας». Απέδιδε ευθύνες στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας θέτοντας ερωτήσεις όπως «εάν κατά τις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία, έλαβαν επιπλέον μέτρα για τις ιδιωτικές δομές υγείας, αν υπήρξε συγκεκριμένος έλεγχος της κλινικής "Ταξιάρχαι" κ.λπ.». Σημείωνε ότι «η κλινική "Ταξιάρχαι" είναι μία μόνο περίπτωση» και ρωτούσε «πόσες παρεμφερείς - εστίες ευάλωτων ομάδων, εκτεθειμένων στον ιό, λειτουργούν σήμερα στην Αττική». Έκλεινε προτείνοντας στον περιφερειάρχη και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, «άμεση ανάληψη δράσης και ευθύνης προκειμένου οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στις κλινικές της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς».

Νέες αποκαλύψεις για την κλινική «Ταξιάρχαι»

«Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής έρευνα, υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ότι δεν τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από τα πρωτόκολλα και τις σχετικές οδηγίες για τον κορονοϊό», τόνισε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, μιλώντας σήμερα (25/04) στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης διευκρίνισε ότι η Εισαγγελική Αρχή κινήθηκε γρήγορα σε ότι αφορά την Κλινική «Ταξιάρχαι», διευκρινίζοντας ότι προβλέπονται διώξεις «σε βαθμό κακουργήματος, για διάδοση επικίνδυνης ασθένειας που έχει επιφέρει και θάνατο», ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν και τελεσίδικες αποφάσεις για προηγούμενα περιστατικά και την αντιμετώπιση τους από τα στελέχη της εν λόγω κλινικής.

Μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, ο γιος νεφροπαθούς που κάνει αιμοκάθαρση στη συγκεκριμένη κλινική στο Περιστέρι, ανέφερε ότι το προσωπικό φορούσε γάντια και στολές, επεσήμανε όμως ότι γινόταν πλημμελής έλεγχος σε όσους ασθενείς ή συνοδούς, έμπαιναν στην κλινική αναφέροντας ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος ιδίως για πρόσβαση στην μονάδα αιμοκάθαρσης.

Γιατρός που εντοπίστηκε θετικός συνεχίζει τα ιατρεία

Θετικός στον κορονοϊό, και ασυμπτωματικός, είναι ένας από τους 39 γιατρούς που ελέγχθηκαν από την κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για εξωτερικό ιατρό, ο οποίος όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση τις τελευταίες πέντε με έξι ήμερες παρακολούθησε περίπου 50 ασθενείς σε δύο διαφορετικά ιατρεία.

Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην ΕΡΤ, ο γιατρός παρά το γεγονός ότι διαγνώστηκε θετικός αρνείται να σταματήσει τα άλλα ιατρεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αρμουμανέας, ο «γιατρός διαγνώστηκε θετικός, ωστόσο, αρνείται να το δεχτεί και θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει τα εξωτερικά του ιατρεία».

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Αρκουμανέα:

Αυτεπάγγελτη έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Επιτόπιο έλεγχο στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» διενήργησε την Παρασκευή (24/04) κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθεί η συμμόρφωση της επιχείρησης στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, μετά τους θανάτους και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν.

Από την έρευνα των επιθεωρητών καταγράφηκαν αρχικές διαπιστώσεις σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της κλινικής στο Περιστέρι και ιδιαίτερα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ενώ ζητήθηκαν και σειρά εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών πειστηρίων.

Ο έλεγχος διενεργείται αυτεπαγγέλτως σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και όταν ολοκληρωθεί θα συνταχθεί πόρισμα για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία υπάρχει επικοινωνία.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕΑΔ, η ανεξάρτητη αρχή προγραμματίζει ανάλογους ελέγχους και σε άλλες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και ιδιωτικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας με αντικείμενο την αξιολόγηση με τους κανόνες και τα μέτρα αποφυγής διασποράς του ιού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιαστικές εικόνες από «το ποτάμι του αίματος» (Pics)