ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ακόμη ένας θάνατος στην Ελλάδα, στους 153 οι νεκροί - Κατέληξε 88χρονη

Κορονοϊός: Ακόμη ένας θάνατος στην Ελλάδα, στους 153 οι νεκροί - Κατέληξε 88χρονη

Δυστυχώς, μεγαλώνει η θλιβερή λίστα με τους νεκρούς από κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς ακόμη ένας ασθενής κατέληξε το βράδυ της Τρίτης (12/05).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταίο θύμα του ιού είναι μία 88χρονη που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο ΝΙΜΙΤΣ. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας ανέρχεται σε 153.

Η ηλικιωμένη είχε υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα, ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 18 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (12 ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τα 7 μάλιστα αφορούσαν μέλη μιας οικογένειας) ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.744.

Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο», είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε πως χρειάζεται προσοχή, «δεν τελειώσαμε με την πάλη με τον ιό». Επανέλαβε την σύσταση αποφυγής χρήσης των μέσων μεταφοράς, και εάν αυτό δεν είναι εφικτό οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Για τα φάρμακα

Σχετικά με τις θεραπευτικές εξελίξεις, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι έχουμε κάποια νέα τις τελευταίες ημέρες τα οποία είναι αισιόδοξα και υπάρχουν και κάποιες ανακοινώσεις για ελπιδοφόρα μηνύματα από τον ΠΟΥ πως κάποιες θεραπείες (περίπου 4 με 5 μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες) μάλλον περιορίζουν την βαρύτητα και την διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή εξαφανίζει τον ιό.

Έπειτα, αναφέρθηκε σε φάρμακο (ρεμδεσιβίρη), το οποίο «μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι. Η διάρκεια της θεραπείας θα μπορεί να είναι 5, αντί για 10, ημέρες, και να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη μόνο σε νοσοκομεία και με προσεκτική παρακολούθηση ασθενών. Οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, αφορούν τα πρώτα στάδια της νόσου. Είναι ακόμα νωρίς, σιγά σιγά θα δούμε περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις».

Και πρόσθεσε: «Ομάδα έξι νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων έναντι ελαφρών και μετρίων κρουσμάτων του ιού, το οποίο φέρνει αισιόδοξα μηνύματα».

«Αναμένουμε περισσότερα νέα σχετικά με τη θεραπεία του ιού, ενώ θα ακολουθήσει και μεγάλη μελέτη που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο καθηγητής.

Για τα εμβόλια

Ο καθηγητής ανέφερε ότι 8 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών.

Παράλληλα τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε μια χαλάρωση από όλους τους πολίτες και υπενθύμισε την προειδοποίηση του ΠΟΥ για αργόσυρτη άρση του lockdown στις χώρες που καταγράφονται νέες εξάρσεις κρουσμάτων.

«Παντού πρωταγωνιστές είναι η ευθύνη και η υπεύθυνη συμπεριφορά, τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης όχι σαν περιορισμός ή σαν απαγορευτικό μέτρο, αλλά ως μέτρο προστασίας μας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.