ΕΛΛΑΔΑ

ΤΩΡΑ: Σαρωτικοί έλεγχοι στον οικισμό Ρομά Νέας Σμύρνης – Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΩΡΑ: Σαρωτικοί έλεγχοι στον οικισμό Ρομά Νέας Σμύρνης – Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο
INTIME NEWS / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σαρωτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης στη Λάρισα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τον εντοπισμό συνεχόμενων κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των κατοίκων.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή για να διασφαλίσουν τις εργασίες των ειδικών συνεργείων.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του σχεδιασμού, 17 συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων με την επιχειρησιακή υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και των αστυνομικών δυνάμεων, ξεκίνησαν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και εκατοντάδες δειγματοληψίες εντός του οικισμού.

Για το σχέδιο ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει ήδη καλέσει προς ενημέρωση σήμερα νωρίς το πρωί τους διαμεσολαβητές των Ρομά εντός του οικισμού.

Σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας περιγράφεται το Επιχειρησιακό «Σχέδιο Ημέρα 0- Ημέρα 7- Ημέρα 14», ενώ επισημαίνονται τα εξής:

«Τα συνεχόμενα θετικά κρούσματα των τελευταίων ημερών μέσα στον οικισμό, σήμαναν συναγερμό τόσο στον θάλαμο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όσο και στις αυτοδιοικητικές αρχές της ευρύτερης περιοχής.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και μετά από συνεννόηση του Υφυπουργού ΠΠ και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, τέθηκε σε εφαρμογή το εν λόγω σχέδιο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του σχεδιασμού, 17 συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων με την επιχειρησιακή υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και Αστυνομικών δυνάμεων, ξεκίνησαν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και εκατοντάδες δειγματοληψίες εντός του οικισμού. Για το σχέδιο ενημερώθηκε και ο Εισαγγελέας, ο οποίος έχει ήδη καλέσει προς ενημέρωσή σήμερα πρωί πρωί, τους διαμεσολαβητές των Ρομά εντός του οικισμού.

Το σχέδιο προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε 3 φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα) και προβλέπει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, ήτοι σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν, αλλά και με μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που είναι ασυμπτωματικά, με ήπια ή μη συμπτωματολογία, σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή μετά από συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19».

Τα νέα κρούσματα

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στα δείγματα που εξετάστηκαν βρέθηκαν 10 θετικά και αναμένονται κάποια ακόμη, 3 στο σύνολο τους, να εξεταστούν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στη συνέχεια, βρέθηκε θετικό ένα ακόμη κρούσμα που ήταν εκτός ιχνηλάτησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για νεαρό Ρομά που είχε ελαφρά συμπτώματα και επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Εκεί, υπεβλήθη σε ανάλογες εξετάσεις οι οποίες έδειξαν πως ήταν θετικός στον κορονοϊό.

Η λήξη της καραντίνας στον οικισμό της Νέας Σμύρνης όπως φαίνεται μεταφράστηκε λανθασμένα σε λήξη του συναγερμού.

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία, την περιφέρεια και τον δήμο Λάρισας εξαιτίας των νέων κρουσμάτων στην περιοχή. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μικρή αναζωπύρωση της μετάδοσης του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τοπική κοινωνία επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός για τα νέα κρούσματα καθώς τα επτά εξ αυτών είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η καμπύλη θανάτων και κρουσμάτων - Ποιες περιοχές της Ελλάδας δεν έχει «πληγώσει» ο κορονοϊός

Σχετικές ειδήσεις