ΕΛΛΑΔΑ

Μαλακάσα - Αυτοψία Newsbomb.gr: «Καζάνι που βράζει» η περιοχή για τους μετανάστες

Μαλακάσα - Αυτοψία Newsbomb.gr: «Καζάνι που βράζει» η περιοχή για τους μετανάστες

Ηρεμία επικρατεί σήμερα (1/06) στη Μαλακάσα, ωστόσο οι κάτοικοι είναι ακόμη πανικοβλημένοι από τα χθεσινά επεισόδια

Μία ημέρα μετά τα χθεσινά επεισόδια, επικρατεί ηρεμία στη Μαλακάσα και η πλατεία είναι σχεδόν άδεια. Ωστόσο βασικό θέμα συζήτησης είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, λόγω των δύο κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και της ανεξέλεγκτης κατάστασης, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει μια τόσο μικρή περιοχή.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τους 4.000 μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ έχουν γίνει καταγγελίες για ζημιές σε σπίτια, κλοπές, υπαίθρες φωτιές και αψιμαχίες μεταναστών. Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι για το «τι μέλλει γενέσθαι».

Ο Αντιδήμαρχος Μαλακάσας, Λίτσας Κων/νος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλακάσας κ. Σπύρος Λίτσας, μίλησαν στην κάμερα του Newsbomb.gr για τις δύσκολες ώρες που έζησαν χθες (31/05), οι κάτοικοι της περιοχής.

Αντιδήμαρχος Μαλακάσας, Λίτσας Κων/νος:

Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλακάσας κ. Σπύρος Λίτσας:

Δείτε LIVE από την Μαλακάσα

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Μηταράκης: Η Μαλακάσα η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Όπως εξήγησε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εγκατασταθεί σύστημα εισόδου-εξόδου, ώστε πλέον αυτοί που δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν, γιατί αυτήν τη στιγμή διαμένοντες είναι υπεράριθμοι.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι οι δομές, μέχρι την Παρασκευή, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε μία παλιά νομοθεσία και εγκατεστησε διοικητές, οι οποίοι έχουν σκοπό μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσουν την αποχώρηση αυτών που δεν δικαιούνται να μένουν εκεί, ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο.

Ερωτηθείς για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός απάντησε πως «έχουν φύγει 13.000 άτομα από 1η Ιανουαρίου και πλέον στα νησιά, παρά τις ροές Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, είναι κάτω από περίπου 20% οι συνολικά διαμένοντες».

Χημικά σε κατοίκους που διαμαρτύρονται για τους μετανάστες

Επεισοδιακή εξέλιξη είχε το μεσημέρι της Κυριακής (31/05) η συγκέντρωση κατοίκων στη Μαλακάσα που διαμαρτύρονται για τις δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό και συγκεκριμένα στο ύψος της Μαλακάσας, όπου βρίσκονται οι δομές στις οποίες φιλοξενούνται περίπου 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι κάτοικοι της Μαλακάσας είναι εξοργισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και θέλησαν να αποκλείσουν προσωρινά την κυκλοφορία στην εθνική οδό, αλλά εμποδίσθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

Συνολικά έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πέντε άτομα προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αρχικά κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στον παράδρομο της εθνικής οδού και κατευθύνθηκαν προς τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας.

Αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο σημείο τους εμπόδισαν να φτάσουν στη δομή και οι κάτοικοι επέστρεψαν στην εθνική οδό και την απέκλεισαν για λίγη ώρα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κάποια άτομα πέταξαν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, προκειμένου να τους απομακρύνουν από την εθνική οδό, αφού ελλόχευε ο κίνδυνος δυστυχήματος από αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το σημείο.

Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία στην περιοχή, ενώ διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

Οι κάτοικοι της Μαλακάσας είναι εξοργισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Όπως είχαν περιγράψει στο Newsbomb.gr, σε πρόσφατο ρεπορτάζ στην περιοχή, συχνά σημειώνονται συμπλοκές.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν, είναι τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, όπου γύρω στα 400 άτομα βγήκαν στην πλατεία του χωριού, ήπιαν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους.

«Δεν μου έχουν αφήσει ούτε έναν καρπό. Μπαίνουν μέσα και κλέβουν από τον κήπο μου. Ευτυχώς στο σπίτι δεν με έχουν κλέψει. Αλλά φοβάμαι πολύ», τόνιζε στο Newsbomb.gr η κυρία Μυρσίνη Ευθυμιάδου.

Την ίδια ώρα, η κυρία Ντίνα Καλδάνη, περιέγραφε ως «τραγική την κατάσταση» που επικρατεί στην περιοχή:

«Θέλουμε τις ζωές μας πίσω»

Στην κάμερα του Newsbomb.gr μίλησε και ο αντιδήμαρχος της Μαλακάσας, Κωνσταντίνος Λίτσας και τόνισε «θα θρηνήσουμε νεκρούς. Θέλουμε τις ζωές μας πίσω».

Δείτε όλες τις δηλώσεις του στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Έκανε το λάθος η «μαυροφορεμένη» - Ραγδαίες εξελίξεις τις επόμενες ώρες

Σχετικές ειδήσεις