ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοψία στο Μάτι: Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, η περιοχή ξαναγεννιέται

Αυτοψία στο Μάτι: Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, η περιοχή ξαναγεννιέται

Συστήνεται εταιρεία για την ανάπλαση του Ματιού - Ο χρόνος σταμάτησε στο Μάτι - Τι λένε οι κάτοικοι στην κάμερα του Newsbomb.gr

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε την ζωή σε 102 συνανθρώπους μας το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοίμασε ένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε ξανά στο Μάτι, δύο χρονιά μετά τη τραγωδία για συνομιλήσει με τους κατοίκους. Όπως μας λένε άνθρωποι που ζουν χρόνια στην περιοχή μετά τη φονική πυρκαγιά τίποτα δεν είναι το ίδιο.

«Ζούμε περισσότερα από 30 χρόνια στο Μάτι και εδώ και 2 χρόνια η περιοχή έχει ερημώσει. Άλλες χρονιές, τέτοια περίοδο δεν έβρισκες να καθίσεις σε καφετέρια αλλά και στις παραλίες» είπαν.

Δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είναι σαν ο χρόνος να σταμάτησε

Άδειοι δρόμοι, ελάχιστος κόσμος στις παραλίες, κομμένα δέντρα και εγκαταλελειμμένα σπίτια συνθέτουν ένα περίεργο σκηνικό. Ένα τρομακτικό σκηνικό.

Αυτό που αλλάζει λίγο την εικόνα και δίνει μία νότα αισιοδοξίας είναι τα ανθισμένα λουλούδια με τα έντονα χρώματα που προσπαθούν να κρύψουν τα σημάδια της φωτιάς αλλά και οι εργασίες που γίνονται σε κατοικίες από τους κατοίκους της περιοχής.

Όταν τους ρωτήσαμε γιατί ο κόσμος είναι λιγοστός με πόνο απάντησαν «γιατί αρκετοί πέθαναν ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να διαγράψουν τις τραγικές εκείνες μέρες, δεν θέλουν να θυμούνται...».

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η πολιτεία βοήθησε αλλά όχι αρκετά το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο τώρα με το έργο υπάρχει ελπίδα να πάρει ο τόπος μας ζωή ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπλαση του Ματιού όσοι γνωρίζουν την περιοχή λένε ότι είναι μία πολύ σωστή πρωτοβουλία και στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο κρατούν επιφυλάξεις για το πότε και κυρίως το πώς θα γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο. Μάλιστα αρκετοί είπαν ότι κάτι τέτοιο θα πάρει πολλά χρόνια.

Το Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι

Στο Μάτι προγραμματίζεται μία πολύ μεγάλη παρέμβαση για να αποκατασταθεί η κανονικότητα. Σε κατεδαφίσεις και διαπλάτυνση των δρόμων θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Το σχέδιο που σήμερα παρουσιάζουμε θα δώσει νέα ζωή στο Μάτι. Το είπαμε. Tο κάναμε, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τους γενικούς γραμματείς Ευθύμη Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό, κατά την παρουσίαση του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Μάτι, που υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του ΤΕΕ.

«Σήμερα, θέτουμε τις βάσεις για την επούλωση των πληγών με ένα βιώσιμο τρόπο. Ούτε ισοπεδώνουμε το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τον Προβάλινθο, την Αμπελούπολη, αλλά ούτε και ανεχόμαστε μία σειρά από απαράδεκτες καταστάσεις, οι οποίες συνέτειναν στο να πάρει η καταστροφή που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια τις διαστάσεις που τελικά πήρε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Δείτε τις αλλαγές στο Μάτι και πώς θα διαμορφωθεί η περιοχή στη Gallery:

«Στο Μάτι θα μπει μια τάξη. Όχι μόνο διότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά διότι αυτό είναι προς όφελος των ίδιων των κατοίκων του. Θα αντιμετωπιστούν τα σφάλματα του παρελθόντος. Θα διανοιχθούν δίοδοι προς την παραλία. Η ίδια η παραλία θα αποκτήσει ένα τελείως διαφορετικό χρώμα» επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «το Μάτι θα αλλάξει εικόνα, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της περιοχής, τόσο από πυρκαγιές όσο και από πλημμύρες, λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στα ρέματα τα οποία βρίσκονται την περιοχή».

«Αξίζει να γίνει μια βιώσιμη περιοχή για τους κατοίκους και τους παραθεριστές» υπογράμμισε ο υπουργός και στη εξήγησε ότι «το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και με τη συμμετοχή μιας σειράς μεγάλων τεχνικών γραφείων».

Μάλιστα, όπως είπε, το ΕΠΣ παρουσιάζεται έναν μήνα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε θέσει ως στόχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Αποτροπιασμό προκαλούν οι λεπτομέρειες της κατάθεσης της 33χρονης