ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Στην Ξάνθη έχουμε δεύτερο κύμα κορoνοϊού

Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Στην Ξάνθη έχουμε δεύτερο κύμα κορoνοϊού

Στην Ξάνθη υπάρχει ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού, όχι όμως και στην υπόλοιπη χώρα, εκτίμησε μιλώντας στο CNN Greece ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «τα κρούσματα που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι από δύο περιοχές, είναι από την Ξάνθη και από τη Θεσπρωτία και τα υπόλοιπα είναι τελείως σποραδικά».

«Θα θεωρούσα ότι στην Ξάνθη υπάρχει ένα δεύτερο κύμα. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει στην υπόλοιπη χώρα».

«Σε παγκόσμια κλίμακα», συνέχισε, «έχουμε το πρώτο κύμα στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη ένταση και στα Βαλκάνια σε κάποιες χώρες, για παράδειγμα Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία, βλέπουμε το δεύτερο κύμα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι το πρώτο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μία ανησυχία όσον αφορά την έλευση του δεύτερου κύματος και στην Ελλάδα στη μέση του καλοκαιριού. Ωστόσο, διευκρίνισε η πιθανότητα για δυνατό δεύτερο κύμα δεν είναι πολύ μεγάλη.

«Οπότε η λογική είναι δεν εφησυχάζουμε, βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ατομικά μέτρα υγιεινής, τις αποστάσεις και τα πρωτόκολλα υγιεινής» τόνισε.

Τέλος του έτους εμβόλιο από την Οξφόρδη

Όσον αφορά στις έρευνες για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος από την πορεία της έρευνας στην Οξφόρδη, «γιατί οι κλινικές μελέτες έχουν προχωρήσει και θεωρούν ότι θα υπάρχει μία αποτελεσματικότητα». Όπως ανέφερε, θα γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά του εμβολίου τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Επίσης έχουν παραχθεί αντίγραφα του εμβολίου σε μεγάλους αριθμούς, ώστε να μπορούν να γίνουν διαθέσιμα με την πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

«Οπότε θεωρώ πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχει ένα εμβόλιο. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό προφίλ και δεν είναι στην προτεραιότητα, αλλά σίγουρα θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει το εμβόλιο και είναι σημαντικό να προσέχουμε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής» τόνισε.

Για την έλευση τουριστών στη χώρα μας και τον κίνδυνο που εγκυμονεί αυτό για τη μετάδοση της ασθένειας, ο καθηγητής Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι γίνονται έλεγχοι σε δύο επίπεδα: «Το ένα επίπεδο θα γίνεται με την έλευση των τουριστών στα αεροδρόμια, με ένα δειγματοληπτικό έλεγχο ο οποίος θα γίνεται με βάση το προφίλ κινδύνου του κάθε τουρίστα και το δεύτερο επίπεδο είναι με ένα πλάνο για ανίχνευση και ιχνηλάτηση στα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζεται η κάθε πιθανή αλυσίδα μετάδοσης όσο το δυνατό πιο γρήγορα γίνεται».

Εκτίμησε πάντως ότι προς το παρόν είμαστε σε καλό δρόμο, με την εξαίρεση της Ξάνθης, η οποία όμως και εκεί όπως φαίνεται μπαίνει γρήγορα η κατάσταση υπό έλεγχο.

«Έχω αισιοδοξία ότι θα διατηρηθούμε σε αυτή την πορεία. Θεωρώ όμως ότι, καθώς όσο προχωράει το καλοκαίρι, θα πρέπει να αυξηθεί η επαγρύπνηση να μην υπάρξει χαλάρωση. Διότι η έλευση των τουριστών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Θα έχουμε αρκετά πιθανά κρούσματα, Όχι μεγάλο αριθμό, αλλά έναν αριθμό ο οποίος δεν μας επιτρέπει να είμαστε στην χαλάρωση» ανέφερε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιτριόλι: «Βόμβα» στην υπόθεση! «Άλλος είναι ο λόγος που την έκαψε»