ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ξεκινούν τα rapid tests από σήμερα - Πού θα γίνονται

Κορονοϊός: Ξεκινούν τα rapid tests από σήμερα -  Πού θα γίνονται
AP PHOTOS

Τι είναι τα rapid tests - Πού θα γίνονται από σήμερα, Δευτέρα (21/09)

Ανάμεσα στα νέα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, συγκαταλέγονται και τα rapid tests σε σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους εργασίας στην Αττική, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής, τα rapid tests θα αρχίσουν να γίνονται, από σήμερα Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι τα νέα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν στην Αττική από σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου. Σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests από συνεργεία ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ σε:

  • Χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής
  • Σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (όπως σε σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

Στα rapid tests είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την προμήθειά τους από τη χώρα μας. «Θέλω να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες (σ.σ.: οι δηλώσεις έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου) έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας την πρώτη παρτίδα τα rapid tests αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Μυτιλήνη» είχε πει ο πρωθυπουργός.

Τι είναι τα rapid tests

Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.

Η ανάπτυξη όμως αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: Το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αττική: Ποια σχολεία και καταστήματα είναι κλειστά - Τι ισχύει για Δημόσιο και ΜΜΜ