ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αγωνία για τις ΜΕΘ - Μόνο 40 κλίνες μένουν κενές στην Αττική

Κορονοϊός: Αγωνία για τις ΜΕΘ - Μόνο 40 κλίνες μένουν κενές στην Αττική
Intime News

«Το σύστημα υγείας δέχεται πίεση αλλά δεν είναι σε οριακό σημείο», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε ερώτηση του CNN Greece σχετικά με τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο υφυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή αναδιατάσσουμε και προσαρμόσουμε τις δυνάμεις μας για το δεύτερο κύμα. Από την αρχή της πανδημίας είχαμε ετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. Σήμερα έχουμε 122 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, πριν από 15 μέρες είχαμε 107. Αυτή τη στιγμή είναι 40 οι κενές κλίνες».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «δεν έχει ματαιωθεί κάποιο χειρουργείο και ιδίως σοβαρό. Το σύστημα υγείας λειτουργεί κανονικά. Όλα τα χειρουργεία λειτουργούν τακτικά και έκτακτα και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται κανονικά».

Συνέχισε λέγοντας: «Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα για τα νέα μονόκλινα σε ΜΕΘ, προκειμένου να φτάσουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης και σταδιακά τους επόμενους μήνες, πέραν των υφιστάμενων ΜΕΘ νέες μονάδες θα μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, με πρώτη την καινούρια ομάδα που ολοκληρώνεται στο νοσοκομεία και είναι δωρεά από τη Βουλή των Ελλήνων, 50 κλίνες Εντατικής Θεραπείας.

Νέες μονάδες θα μπαίνουν στη μάχη όπως η νέα στο "Σωτηρία" που ολοκληρώνεται και είναι δωρεά από την Βουλή των Ελλήνων. 50 κλίνες ακόμα δηλαδή».

Μαγιορκίνης: «Καμπανάκι» για την Αττική

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα την Τρίτη (06/01) είναι 399 ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου με την Αττική να εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.

Ο ίδιος εξήγησε πως, παρά την κόπωση που υπάρχει εντός κι εκτός Ελλάδας από τα μέτρα κατά του κορονοϊού, «είναι προφανές ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας ενώ αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας τον χειμώνα» και τόνισε πως η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας.

Τον τελευταίο μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 με 400 τις περισσότερες ημέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις, είπε. Πρόσθεσε ότι ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνάει τους 80 αυξάνοντας σταδιακά την πίεση στο σύστημα υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Χαρδαλιάς: Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με 4 επίπεδα μέτρων

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο 2: επιτήρησης, επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.

Αποσαφήνισε περαιτέρω ότι ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ανακοίνωσε ότι ο χάρτης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή (9/10).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άτολμη και πάλι η ΕΕ: Τι αναφέρει για τις νέες εξαγγελίες Ερντογάν στο άνοιγμα της Αμμοχώστου

Ροή Ειδήσεων