ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Καζάνι» που βράζει η Κοζάνη- Οι λόγοι που έφεραν το lockdown -Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Κορονοϊός: «Καζάνι» που βράζει η Κοζάνη- Οι λόγοι που έφεραν το lockdown -Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
Intime

Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται η Κοζάνη μετά την ανακοίνωση πως η περιφερειακή ενότητα μπαίνει σε τοπικό lockdown - Το συγκεκριμένο μέτρο έκρουσε τον «κώδωνα του κινδίνου» για τον «σκληρό» χειμώνα που ακολουθεί.

Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων ημερών, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού – περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα τα οποία αναλογικά του πληθυσμού χτύπησαν «καμπανάκι» – η Κοζάνη για 14 ημέρες περνά στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί με αναστολή λειτουργίας των περισσότερων δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, από σήμερα και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

 • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
 • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
 • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
 • Κινηματογραφικές προβολές
 • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
 • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
 • Μουσικές σκηνές
 • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
 • Παιδότοποι
 • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
 • Γυμναστήρια
 • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
 • Λιανεμπόριο
 • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
 • Συνέδρια / Εκθέσεις
 • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση, για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

«Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η Ε.Ε., τη συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19.

35αρηδες τα κρούσματα στην Κοζάνη

Σε εκπομπή του MEGA, μίλησε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, για το έκτακτο lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη της βορείου Ελλάδας με την δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Αν και ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είχε προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Κοζάνης, όλοι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση για τοπική καραντίνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μεγάλος μέρος των κρουσμάτων προέρχεται από νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών.

Μεταξύ των μέτρων που είναι σε ισχύ, είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, τα ραντεβού για τις δημόσιες υπηρεσίες, το κλείσιμο μεγάλου μέρους της αγοράς. Μέτρα που θυμίζουν τις μέρες της άνοιξης.

Αυτό που ανησυχεί και εγείρει προβληματισμό είναι ότι παρά το γεγονός ότι η πόλη κηρύχθηκε σε επίπεδο 4 επικινδυνότητας, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Δείτε το βίντεο:

Η θνητότητα

Τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με τα μέτρα να κλιμακώνονται, η θνητότητα στη χώρα μας ακολουθεί ανησυχητική πορεία.

Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν επιπλέον 13 θάνατοι – αριθμός ρεκόρ που έχει καταγραφεί ακόμη μία φορά – με τον συνολικό αριθμό των θανάτων για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου να ανέρχεται σε 91. Ολόκληρο τον Σεπτέμβριο οι θάνατοι που καταγράφηκαν ανήλθαν σε 125, ενώ τον Αύγουστο σε 60.

Σε υψηλά νούμερα κυμάνθηκαν για ακόμη μία ημέρα χθες τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 453 μολύνσεις, από τις οποίες οι 207 στην Αττική. Κινητικότητα παρουσιάζει η κυκλοφορία του κορονοϊού και στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα. Χθες η συμπρωτεύουσα δήλωσε 56 νέα περιστατικά.

Σύγκριση

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι η Ελλάδα παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εδωσε, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα, βάσει των οποίων από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 14 Οκτωβρίου το Βέλγιο με πληθυσμό παρόμοιο με τη χώρα μας κατέγραψε 173.240 κρούσματα και η Πορτογαλία, επίσης με παρόμοιο αριθμό πληθυσμού, 91.193 κρούσματα. Η Ελλάδα για το ίδιο διάστημα μετρά 23.495 περιστατικά κορονοϊού. Οσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων, το Βέλγιο για το ίδιο διάστημα έχει καταγεγραμμένους 10.244 θανάτους, η Πορτογαλία 2.117, ενώ η Ελλάδα 469 θανάτους.
«Και αυτή την επιτυχία την πιστώνεται κάθε Ελληνας και κάθε Ελληνίδα που τηρούν τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εφαρμόζει η κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι αριθμοί

453 κρούσματα χθες
423 εγχώρια
207 στην Αττική
56 στη Θεσσαλονίκη
23.947 το σύνολο των κρουσμάτων
13 θάνατοι χθες
482 θάνατοι συνολικά
82 ασθενείς διασωληνωμένοι
252 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Δήμαρχος Κοζάνης στο Newsbomb.gr: Αναπόφευκτο το lockdown - Στα όριά του το νοσοκομείο

Για το lockdown που επιβλήθηκε στην Κοζάνη και τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από την Παρασκευή και τα οποία βρίσκονται σε ισχύ για τις επόμενες 14 ημέρες μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Λάζαρος Μαλούτας, στο Newsbomb.gr.

Ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς οδηγηθήκαμε εκεί, το lockdown ήταν αναπόφευκτο, τα πολλά κρούσματα των τελευταίων ημερών είχαν τις συνέπειές τους», ενώ συμπλήρωσε πως «με τις ανθρώπινες ζωές δεν παίζουμε».

Ο ίδιος μίλησε για τα προβλήματα που είναι αντιμέτωπο εδώ και πολλά χρόνια το σύστημα Υγείας της περιοχής τονίζοντας ότι το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης βρίσκεται στα όριά του.

«Το σύστημα υγείας της περιοχής έχει φτάσει στα όριά του. Το «Μαμάτσειο» νοσοκομείο Κοζάνης το οποίο εξυπηρετεί περίπου το 40% του πληθυσμού όλης της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας».

Ο δήμαρχος Κοζάνης συμπλήρωσε ότι ένα νέο νοσοκομείο είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να κατασκευαστεί ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Περιφέρειας . «Είναι εδώ και χρόνια που φωνάζουμε ότι η περιοχή χρειάζεται ένα νέο νοσοκομείο, ένα σύγχρονο νοσοκομείο στον κόμβο της Εγνατίας που να εξυπηρετεί την περιφέρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τα σημερινά νέα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Περιφέρεια Κοζάνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έφτασαν τα 22.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Κι ενώ οι κάτοικοι της Κοζάνης αναγκάζονται να μπουν σε μια νέα πραγματικότητα, οι Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Πέλλας αθροίζουν σταθερά κάθε ημέρα νέα κρούσματα, ενώ προστίθενται συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είτε στα νοσοκομεία είτε σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Στα Ιωάννινα εξάλλου εντοπίστηκε κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες νέα επικίνδυνη εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Πρόκειται για το Γηροκομείο Ζωσιμάδων της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα για 10 μέρες.

Συνολικά επτά ηλικιωμένοι του γηροκομείου έχουν μεταφερθεί στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Χαρακτηριστικά, κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 753 έλεγχοι και βρέθηκαν ένδεκα θετικά δείγματα, τα οποία αφορούν σε Έλληνες (επτά άνδρες και τέσσερις γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Γιατί η Κοζάνη μπήκε στο επίπεδο 4 - Έκκληση από Χαρδαλιά, «είμαστε σε κρίσιμη φάση»