ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι τρεις λόγοι μετακίνησης μετά τις 9 το βράδυ – Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι τρεις λόγοι μετακίνησης μετά τις 9 το βράδυ – Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα

Lockdown - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πολύ πιο σκληρό αποδεικνύεται το lockdown του Νοεμβρίου από το αντίστοιχο του Μαρτίου, καθώς από το πρωί της Παρασκευής (13/11) θα εφαρμοστούν νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα είναι η ανακοίνωση νέων σκληρών μέτρων διά στόματος Νίκου Χαρδαλιά, ενώ βρισκόμαστε στην πέμπτη ημέρα του lockdown.

Οι τρεις λόγοι μετακίνησης μετά τις 9 το βράδυ

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21:00 έως και τις 05:00. Σε αυτό το διάστημα, οι πολίτες μπορούν να στείλουν μόνο 2 κωδικούς μετακίνησης για τις εξόδους τους.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, για το επόμενο διάστημα, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για εργασία, υγεία και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία, ενώ για τα παραπάνω ισχύει κανονικά η χρήση του SMS 13033.

Συγκεκριμένα:

  • Με τον αριθμό 1 στο 13033: Μετακίνηση για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Με τον αριθμό 6 στο 13033: Μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.

Όσον αφορά στην εργασία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι απαραίτητη η βεβαίωση μετακίνησης του εργοδότη.

Αυτό σημαίνει ότι από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 θα απαγορεύεται για παράδειγμα η ατομική άθληση ή η επίσκεψη σε ATM ή αγορά αγαθών από καταστήματα πώλησης τροφίμων που είναι ανοιχτά μετά τις 9 το βράδυ.

Οι κωδικοί που ΔΕΝ επιτρέπουν την κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ θα είναι:

Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Κωδικός 3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.

Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Νέα πιο σκληρά μέτρα στη χώρα από το πρωί της ΠαρασκευήςINTIME

Αλλαγές και στην ατομική άθληση

Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση (σ.σ. η οποία δεν επιτρέπεται για μετά τις 9 το βράδυ), ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Ακόμα, ξεκαθάρισε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Τι θα ισχύει για take away και delivery

Όπως διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές στο πλαίσιο των νέων μέτρων οι υπηρεσίες delivery θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά.

Σε ό,τι αφορά στα take away θα επιτρέπεται μόνο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται νομίμως στο δρόμο ή γι' αυτούς που επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για όλους τους άλλους απαγορεύεται.

Με άλλα λόγια καταργείται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, το SMS 2 που στέλνουμε για προμήθεια αγαθών. Τέλος για τα σούπερ μάρκετ εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείνουν νωρίτερα για να προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτά να επιστρέφουν σπίτι τους πριν τις 21:00.

Τι αλλάζει στην τηλεργασία

Αναφορικά με την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

«Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενθαρρύνουν και συστήνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Περισσότερα από 100.000 ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα