ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολες στιγμές για τα νοσοκομεία - Συγκλονίζουν οι εικόνες από Σισμανόγλειο και Ασκληπιείο

Δύσκολες στιγμές για τα νοσοκομεία - Συγκλονίζουν οι εικόνες από Σισμανόγλειο και Ασκληπιείο

Παρά το ολικό lockdown που έχει επιβληθεί εδώ και τουλάχιστον δυο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, τόσο τα κρούσματα όσο και οι διασωληνωμένοι παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις

Σχεδόν εξαντλημένες είναι η Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου γιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά μάχη κατά του κορονοϊού. Χαρακτηριστικό της κρίσιμης κατάστασης είναι το γεγονός πως ο κρατικός μηχανισμός έχει έτοιμο σχέδιο, για μεταφορά ασθενών από την συμπρωτεύουσα στην Αθήνα, με αμαξοστοιχία, καθώς τα C-130 δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ατόμων.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί νωρίτερα και η προειδοποίηση του υπουργείου Υγείας, προς τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, για επίταξη στην περίπτωση που αρνηθούν να προσφέρουν 200 κλίνες για την νοσηλεία COVID-19 περιστατικών. Σημειώνεται ότι η απάντηση προς το υπουργείο ήταν αρνητική.

Παρά το ολικό lockdown που έχει επιβληθεί εδώ και τουλάχιστον δυο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, τόσο τα κρούσματα όσο και οι διασωληνωμένοι συνεχίζονται να αυξάνονται καθημερινά

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, συνολικά έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών με covid-19, ενώ είναι κατειλημμένες και οι 42 κλίνες ΜΕΘ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης: «Έχουμε 230 ασθενείς που νοσηλεύονται να δούμε πως θα τους χειριστούμε. Αν δεν δούμε να κάμπτονται τα νούμερα και μπαίνουν, μπαίνουν… θα φτάσει το σύστημα στα όριά του».

Το πρωί, κάνοντας το σήμα της νίκης, έπιασαν δουλειά στο Ιπποκράτειο, οι 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι 23 εργαζόμενοι από το Άργος, την Κομοτηνή, την Κόρινθο, την Κέρκυρα, τα Γιάννενα και τη Σπάρτη.

Εικόνες από τις ΜΕΘ του Σισμανόγλειου

Στο Σισμανόγλειο και οι 14 κλίνες ΜΕΘ covid είναι κατειλημμένες. Υπάρχουν αναπνευστήρες όμως για να διασωληνωθεί όποιος χρειαστεί και να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο. Τα τηλέφωνα στη μονάδα από τους συγγενείς δεν σταματούν να χτυπούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι το 6% – 7,5% των κρουσμάτων είναι παιδιά, ενώ σε αυτές τις ηλικίες είναι σπάνιες οι επιπλοκές του κορονοϊού.

Στην Αττική η κατάσταση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την πληρότητα των νοσοκομείων φαίνεται να είναι καλύτερη όμως δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Σημειώνεται ότι από 150 οι ασθενείς δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις εντατικές.

Οι εικόνες του ΣΚΑΪ, από το Ασκληπιείο Βούλας είναι ενδεικτικές. Στο νοσοκομείο υπάρχουν 12 κλίνες ΜΕΘ, και όλες είναι κατειλημμένες από ασθενείς με κορoνοϊό. Όλοι οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και με μηχανική υποστήριξη.

«Είναι ένας συνεχόμενος αγώνας. Δεν ξέρουν πού βρίσκονται είναι τρομαγμένοι το πρώτο πράγμα που κανείς να εξηγήσεις τοποθεσία, το χρόνο την ημέρα και γιατί ήρθαν εδώ» αναφέρει ένας υγειονομικός υπάλληλος ενώ ένας γιατρός αναφέρει με τη σειρά του: «Είναι και οι 12 είναι πολύ σοβαρά… Σήμερα δεν επίκειται καμία προσπάθεια να βγει κάποια αποσωλήνωση. Δεν πληροί κανένας τα κριτήρια αποσωλήνωσης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Αρνούνται να δώσουν κλίνες οι ιδιωτικές κλινικές - Με επίταξη απειλεί το υπ. Υγείας