ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Τι αποκάλυψε για τα Χριστούγεννα

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Τι αποκάλυψε για τα Χριστούγεννα

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας τόνισε πως το Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται, προσθέτοντας πως τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε πολύ διαφορετικά από ό,τι το Πάσχα του περασμένου Μαρτίου.

Η Ελλάδα συνεχίζει να δίνει μάχη με την πανδημία του κορονοϊού, συμπληρώνοντας 15 μέρες ολικού lockdown, με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr να τονίζει πως τα μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν.

Η Ελλάδα είδε το απόγευμα του Σαββάτου τον αριθμό-σοκ των 108 νεκρών από κορονοϊό. Ένα νούμερο που πριν από λίγους μήνες φάνταζε ως μακρινό σενάριο. Θα δούμε περαιτέρω αύξηση;

«Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Κανείς δεν ξέρει ποια είναι η κορύφωση αν δεν αρχίσει η πτώση της καμπύλης. Στατιστικά, 35%-55% των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν θα τα καταφέρουν. Αν πεθάνουν όλοι την ίδια μέρα, προφανώς και θα δούμε ένα νούμερο μεγάλο. Το πώς θα εξελιχθούν όμως τα πράγματα, ποια θα είναι η κορύφωση, δεν τη γνωρίζει κανείς», τόνισε ο κύριος Εξαδάκτυλος.

Η χώρα μας βρίσκεται στην δεύτερη εβδομάδα του lockdοwn, με την Θεσσαλονίκη να είναι στην τρίτη. Εύλογη απορία όλων είναι το γιατί δεν βλέπουμε κάποια μείωση των κρουσμάτων. Αποδίδουν τα μέτρα;

«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μέτρων, τα βλέπουμε τώρα. Βλέπουμε μια σταθεροποίηση, δεν υπάρχει κάποια αύξηση. Αν βλέπαμε πως δεν υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα, τότε θα είχαμε πάρει περαιτέρω μέτρα τα οποία θα ήταν παρόμοια με εκείνα του Μαρτίου. Πριν λίγες εβδομάδες, η έκθεση Σαρηγιάννη, ανέφερε πως θα δούμε πενταψήφιο νούμερο. Αν δεν απέδιδαν τα μέτρα, θα βλέπαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Θα βλέπαμε 6.000, μετά 12.000 και μετά 24.000. Αυτό που έχουμε, είναι σταθεροποίηση η οποία θα φέρει την αποκλιμάκωση μέσα στις επόμενες ημέρες. Εμείς οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά και αυτό ισχύει για όλους. Ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Αναμφίβολα, η μεγάλη μάχη με τον ιό δίνεται στις ΜΕΘ. Το Σύστημα Υγείας δίνει αγώνα για να παραμείνει όρθιο. Τα τελευταία νέα, ωστόσο, είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν πως η μάχη κερδίζεται: «Στις ΜΕΘ έχουμε μια κάμψη. Ναι, υπήρχαν μέρες που η εισαγωγή νέων περιστατικών έφτασε στο 10%. Ο ρυθμός αυτός έχει πέσει και είναι αρκετά πιο μικρό. Έστω και οριακά, πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε».

Αυτή την στιγμή, η ανθρωπότητα περιμένει την κυκλοφορία του εμβολίου για να λυτρωθεί από τον εφιάλτη που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 από την Κίνα και την πόλη Ουχάν. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε: «Να περιμένουμε το εμβόλιο όπως τα χελιδόνια την άνοιξη! Προφανώς μέχρι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας μας, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, γιατί δεν είναι δυνατόν να εμβολιαστούν όλοι άμεσα».

Με τα Χριστούγεννα να απέχουν σχεδόν ένα μήνα, εύλογη απορία όλων είναι αν θα τα γιορτάσουμε όπως το Πάσχα του Μαρτίου, δηλαδή σε ένα καθεστώς ολικού lockdown: «Τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε. Όχι, όπως θα θέλαμε, για παράδειγμα όπως πέρσι, αλλά δεν θα είναι και σαν το περασμένο Πάσχα. Να σας πω πως και τα Χριστούγεννα του 1918, όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία της ισπανικής γρίπης, ο κόσμος τα γιόρτασε. Η ανθρωπότητα είχε πληρώσει έναν τεράστιο φόρο αίματος. Αλλά πιστεύω, πως θα κάνουμε Χριστούγεννα με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστήμονες - Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα παρά το lockdown