ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ανοίγουν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας τα μαγαζιά με εποχικά είδη - Πώς θα λειτουργούν

Lockdown: Ανοίγουν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας τα μαγαζιά με εποχικά είδη - Πώς θα λειτουργούν
INTIME

Lockdown: Ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τα καταστήματα με τα εποχικά είδη, ενώ η πώληση αυτών των προϊόντων θα είναι δυνατή και από τα σούπερ μάρκετ. Ποιες ώρες, υπό ποιους -αυστηρούς- κανόνες και μέχρι ποια ημερομηνία θα λειτουργήσουν. Πώς θα μπορεί κάποις να πάει στα μαγαζιά.

Τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων με τα εποχικά είδη ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης περιέγραψε το αυστηρό πλαίσιο, υπό το οποίο θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ως την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου του 2021.

Το ωράριο των καταστημάτων θα ξεκινά στις 7 το πρωί και θα λήγει στις 8.30 το βράδυ.

Κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την Παρασκευή 04/12, παρουσίασε την, όπως τη χαρακτήρισε, περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα ανοίγουν οι εξής κατηγορίες καταστημάτων:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16.
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02.
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06.
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07.
  • Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).
  • Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.
  • Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Στα καταστήματα που θα λειτουργήσουν από τις 7 Δεκεμβρίου ορίζεται ως υποχρεωτική η αναλογία 4 ατόμων ανά 100 τ.μ, ενώ για όσα είναι πάνω από 100 τ.μ. ισχύει η αναλογία ενός ατόμου ανά 15 τ.μ.

Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό όσο και από τους καταναλωτές και επισκέπτες και η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Ακόμη, συνίσταται η αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.