ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2020 - Άλμπερτ Μπουρλά: O Έλληνας πίσω από το εμβόλιο που υπόσχεται να σώσει τον πλανήτη

Ανασκόπηση 2020 - Άλμπερτ Μπουρλά: O Έλληνας πίσω από το εμβόλιο που υπόσχεται να σώσει τον πλανήτη
IN TIME

Ο Έλληνας CEO της Pfizer, δρ Άλμπερτ Μπουρλά, είναι ένας από τους ανθρώπους που οδηγεί με ασφάλεια την ανθρωπότητα έξω από τη δίνη του κορονοϊού. 

Η στιγμή της ανακοίνωσης του Έλληνα CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ότι το εμβόλιο της φαρμακευτικής για τον κορονοϊό παρέχει προστασία σε περισσότερους από εννέα στους δέκα, θα μείνει στην Ιστορία.

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», είχε δηλώσει ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωσή του.

«Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν», κατέληξε.

O Άλμπερτ Μπουρλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Αποθέωση από τον Διεθνή Τύπο

«Ο επικεφαλής της Pfizer γίνεται σταρ - Οι ΗΠΑ τιμούν τον Άλμπερτ Μπουρλά για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού».

Με αυτόν τον τίτλο η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt σκιαγραφεί το πορτραίτο του Άλμπερτ Μπουρλά, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ελληνικές ρίζες του. Η εφημερίδα επεσήμανε ότι «μαζί με τους Ουκγούρ Σαχίν και Έζλεμ Τουρετσί, το ζεύγος μεταναστών της Biontech από την Τουρκία, ο Έλληνας μετανάστης Μπουρλά έχει γράψει ιστορία». Σημειώνει μάλιστα ότι ο Μπουρλά «σε αντίθεση με άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις, αποποιήθηκε τα δισεκατομμύρια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του εμβολίου στα πλαίσια της 'operation wharp speed' και το αιτιολόγησε επικαλούμενος την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, αλλά και το ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την πολιτική».

Η Handelsblatt επεσήμανε ότι «ο Μπουρλά είναι γιος εβραϊκής οικογένειας, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και έχει και σήμερα ακόμη σπίτι στην Ελλάδα. Το προφίλ του στο Twitter δείχνει την ελληνική και την αμερικανική σημαία. Έκανε το διδακτορικό του στη βιοτεχνολογία, στην κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί άρχισε να εργάζεται ως κτηνίατρος, εωσότου, σε ηλικία 32 ετών, προσελήφθη στην Pfizer, αρχίζοντας από το τμήμα της κτηνιατρικής. Δύο χρόνια αργότερα, μαζί με τη σύζυγό του, εγκατέλειψε την πατρίδα του για να εργαστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι να εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Υόρκης. Πριν αναρριχηθεί στη θέση του CEO είχε διατελέσει υπεύθυνος για το τμήμα εμβολιασμού».

Ποιος είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά

Γεννημένος του 1961, ο Μπουρλά, απόγονος μιας παλαιάς εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, είναι κάτοχος διδακτορικού στην βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από ΑΠΘ. Το 1993 άρχισε να εργάζεται στον τομέα της κτηνιατρικής φαρμακευτικής της Pfizer και ως τεχνικός διευθυντής για το τμήμα υγείας των ζώων της εταιρείας στην Ελλάδα.

Ανέλαβε διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στην εταιρεία, ενώ από το 2019 βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, ως Διευθύνων Σύμβουλος και τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε χρέη εκτελεστικού προέδρου. Τον Απρίλιο του 2019 βραβεύτηκε ως «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης» της παγκόσμιας φαρμακευτικής διαδικασίας, από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Το 2019 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου.

«Γεννήθηκα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη»

«Ναι, γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου» είχε δηλώσει ο Αλβέρτος Μπουρλά σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά και την «Καθημερινή».

«Η ελληνικότητά μου είναι έντονη, οι αναμνήσεις μου από την Ελλάδα με έχουν σημαδέψει. Ας μην ξεχνάμε ότι έφυγα μεγάλος από την Ελλάδα, έφυγα όταν ήμουν ήδη 34-35 χρόνων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα χρόνια που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου να τα περάσω στην Ελλάδα. Ολοι οι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι οι φίλοι που είχα τότε. Κάθε καλοκαίρι γυρνάω στην Ελλάδα και με περιμένουν και πάμε διακοπές μαζί. Κάθε καλοκαίρι», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.