ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικά προγράμματα για την στήριξη της ψυχικής υγείας λόγω πανδημίας – «Δεν είναι κανένας μόνος»

Ειδικά προγράμματα για την στήριξη της ψυχικής υγείας λόγω πανδημίας – «Δεν είναι κανένας μόνος»

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΗ υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε στο προγράμματα στήριξης της ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας, ότι τόσο η πανδημία, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, όπως το locldown «έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές».

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές» σημείωσε η υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης».

«Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Οι πέντε άξονες του προγράμματος ενίσχυσης της ψυχικής υγείας.

1. Αναπτύσσονται μια σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσο διαρκεί η πανδημία. Υπάρχει η γραμμή 10306 η οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που βοηθούν τους συμπολίτες μας που αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη. Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεδιάσκεψη για όσους βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα.

2. Λειτουργούν προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχολογικής υποστήριξης με έμφαση στους άνεργους, στους χρόνιους ασθενείς, στα παιδιά και στους εφήβους.

3. Υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας ενότητα ψυχικής υγείας που παρέχει συμβουλές για την πανδημία. Ένα είδος πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας όπου υπάρχουν φάκελοι με οδηγίες για τα παιδιά και των ηλικιωμένους.

4. Υπάρχει ακόμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου οδηγός για στήριξη του υγειονομικού προσωπικού και έχει δρομολογηθεί ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης που βιώνει πολύ γιατροί.

5. Ενισχύονται με προσλήψεις οι ψυχοκοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Η κ. Ράπτη ανέφερε ακόμα ότι το νέο εθνικό σχέδιο δράσης του υπουργείο Υγείας έχει ορίζοντας δεκαετίας και θα παρουσιαστεί το 2021.

Τέλος η υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς: «η απόσταση που έχουμε είναι φυσική και όχι κοινωνική. Να επικοινωνούμε ζητώντας και προσφέροντας βοήθεια. Να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να επικοινωνούμε και να δείχνουμε την αγάπη μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Πότε θα ανοίξει η χώρα