ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Έτσι θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα - Ο καθοριστικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Εμβόλιο κορονοϊού: Έτσι θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα - Ο καθοριστικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» το προσωπικό και τα Μέσα του Στρατεύματος - Απρόσκοπτη, ασφαλής και έγκαιρη διαχείριση στη μεταφορά των εμβολίων από τις 5 κεντρικές αποθήκες προς τα 764 εμβολιαστικά κέντρα.

Την «απελευθέρωση από τα αόρατα, αλλά πολύ πραγματικά και επώδυνα δεσμά της πανδημίας και την ανακατάληψη των ζωών μας» προσδιόρισε ως Αντικειμενικό Σκοπό της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος ήταν και ο πρώτος στρατιωτικός αξιωματούχος που εμβολιάστηκε, κάνοντας συμβολικά αλλά και ουσιαστικά την αρχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην Επιχείρηση αυτή, που έχει ορθά χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας αφού άπτεται της προστασίας της υγείας, της ζωής, της ασφάλειας και της ελευθερίας των Ελλήνων πολιτών, το Στράτευμα έχει ήδη αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ο Φορέας που επωμίστηκε το τιτάνιο έργο της έγκαιρης και ασφαλούς διαχείρισης και μεταφοράς των εμβολίων κατά μήκος μιας τεράστιας εφοδιαστικής αλυσίδας που ξεκινά από τους πέντε κεντρικούς σταθμούς-αποθήκες και καταλήγει στα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Το να φτάσει έγκαιρα, στον χρόνο που πρέπει σύμφωνα με τις επιστημονικές προδιαγραφές αλλά και με ασφάλεια το κάθε ένα εμβόλιο εκ των εκατομμυρίων που θα παραληφθούν συνολικά, από τις κεντρικές αποθήκες-ψυγεία και στο πιο μακρινό ακόμα εμβολιαστικό κέντρο της ελληνικής υπαίθρου, είναι «η πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακκάκης και δεν υπάρχει καμία υπερβολή στη δήλωσή του.

Πρόκειται πραγματικά για ένα κολοσσιαίο εγχείρημα, εξαιρετικά περίπλοκο τεχνικά ως προς την σχεδίαση και την οργάνωσή του και ακόμα πιο απαιτητικό και επίπονο στην υλοποίησή του. Και ο μοναδικός Φορέας στη Χώρα που έχει το προσωπικό, τις υποδομές, τα μέσα, την τεχνογνωσία αλλά και την πειθαρχία και την αντοχή για να αναλάβει και να φέρει με επιτυχία σε πέρας με υπευθυνότητα, συνέπεια και τάξη μια τόσο κρίσιμη και απαιτητική αποστολή συντονισμού και logistics, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις αφού εκπόνησαν και δοκίμασαν, σε προπαρασκευαστικό στάδιο, επιχειρησιακά σχέδια από κοινού με τους άλλους συναρμόδιους κρατικούς φορείς, έχουν περάσει πλέον στο στάδιο της εκτέλεσης της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Αποστολή τους είναι η απρόσκοπτη, ασφαλής και έγκαιρη διαχείριση και μεταφορά των εμβολίων από τις 5 κεντρικές αποθήκες προς τα 764 εμβολιαστικά κέντρα που έχουν κατανεμηθεί στην ελληνική επικράτεια, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας του εμβολίου της Pfizer να συντηρείται σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. Τα εμβόλια που θα προμηθεύεται σταδιακά η Χώρα, θα παραδίδονται με τάξη και χρονική συνέπεια στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, ώστε αυτοί να προβούν στο εμβολιαστικό τους έργο, που θα λάβει χώρα στις 1018 εμβολιαστικές γραμμές σε όλη την επικράτεια.

Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο και απαιτεί τεράστια προσοχή, αυτοσυγκέντρωση, σύστημα, πιστή τήρηση των οδηγιών των ειδικών όσον αφορά στη διαδικασία αποθήκευσης – φόρτωσης – μεταφοράς – εκφόρτωσης των εμβολίων, αυξημένη αντοχή, εργασία χωρίς ωράριο, μεθοδικότητα αλλά και απόλυτη πειθαρχία και τάξη, στοιχεία που το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτει κατά τεκμήριο σε περίσσεια. Στα παραπάνω, προσθέστε και την απαίτηση διαρκούς επίβλεψης της ορθής διεξαγωγής της διαδικασίας, στοιχείο που επίσης ικανοποιείται στο πλαίσιο της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της αυστηρής ιεραρχικής δομής των Μονάδων και των Υπηρεσιών τους.

Την ώρα που εκατοντάδες συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και δεκάδες άλλοι φεύγουν από τη ζωή καθημερινά, την ώρα που η επιστήμη μας προσφέρει το αγαθό του εμβολίου, ο κρατικός μηχανισμός ενώνει όλες του τις δυνάμεις σχηματίζοντας κοινό εθνικό μέτωπο κατά του κορονοϊού. Από την πρώτη γραμμή αυτού του μετώπου δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει το Στράτευμα, το οποίο έχει ήδη αποδείξει ότι παράλληλα με την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων σε στεριά (γεγονότα Έβρου τον Μάρτιο), θάλασσα (ΝΑ Μεσόγειος – Καστελλόριζο με τις προκλήσεις του Oruc Reis) και αέρα (αναχαιτίσεις σε περίπτωση παραβιάσεων ή παραβάσεων του εθνικού εναέριου χώρου-περιοχή ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ), είναι σε θέση να στέκεται δίπλα στις αυξημένες, λόγω της πανδημίας, ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, διαθέτοντας προσωπικό, μέσα, υλικά και χώρους ήδη από το ξέσπασμά της.

Τώρα, στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», οι δυνατότητες και οι ικανότητες των στελεχών, των μέσων, της δομής και της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναμφίβολα όχι «το» αλλά «τα ισχυρά χαρτιά» στα χέρια του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα του εθνικού εμβολιασμού και κατ’ επέκταση ο πόλεμος κατά της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένας νεκρός σε τροχαίο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης