ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή - Τρία κρίσιμα νομοσχέδια: Τι αλλάζει σε προσλήψεις, συντάξεις, Πανελλαδικές

Βουλή - Τρία κρίσιμα νομοσχέδια: Τι αλλάζει σε προσλήψεις, συντάξεις,  Πανελλαδικές

Εντατική προσπάθεια για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων του κυβερνητικού προγράμματος του Ιουλίου του 2019 γίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, με τρία από τα αρμόδια υπουργία να ρίχνονται άμεσα στη μάχη.

Ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, ενώ στα σκαριά βρίσκονται νομοσχέδια που αφορούν στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, αλλά και οι αλλαγές στην Παιδεία, με τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και την καθιέρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ΑΣΕΠ: Με πανελλήνιες οι διορισμοί στο Δημόσιο

Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από την Βουλή είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Το νομοσχέδιο είχε ετοιμάσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά το νομοσχέδιο πήρε και την έγκριση του Μάκη Βορίδη και προχωρά κανονικά. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο με αδιάβλητους πανελλήνιους, γραπτούς διαγωνισμούς γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποτελούν τον βασικό κανόνα για την εισαγωγή στο Δημόσιο. Μάλιστα, οι εξετάσεις αναμένεται να διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά ανά δύο έτη - σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων που θα εγκρίνει συνολικά το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη θέσεων από ειδικές κοινωνικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα, 16% από πολύτεκνους, 12% από τρίτεκνους, 5% από όσους έχουν στενό συγγενή με αναπηρία κ.ά.

Οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε δύο τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων. Με το πρώτο τεστ θα αξιολογούνται οι γνώσεις γενικού περιεχομένου των υποψηφίων σε ζητήματα ακαδημαϊκού χαρακτήρα, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την εν δυνάμει ένταξή τους σε μια διοικητική δομή άσκησης κρατικής εξουσίας. Θα εξετάζονται και οι ειδικές γνώσεις επί συγκεκριμένων κλάδων που αφορούν οι προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας. Με το δεύτερο τεστ οι υποψήφιοι θα δοκιμάζονται για τις δεξιότητες και την εργασιακή τους αποτελεσματικότητα. Ειδικότερα, θα αξιολογούνται δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρόβλεψη τρίτης διαγωνιστικής διαδικασίας με προφορική συνέντευξη θα αφορά μόνο τις θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού που μέχρι σήμερα καλύπτονται αποκλειστικά με συνεντεύξεις.

Επιπλέον, στο νέο νομοσχέδιο διατηρείται η σημασία του τίτλου σπουδών, αλλά καταργείται η μοριοδότηση από τον βαθμό του πτυχίου ή του απολυτηρίου, αφού έχει παρατηρηθεί διαφορά στον τρόπο βαθμολόγησης μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τέλος, προωθείται η ψηφιοποίηση του συστήματος με την παράλληλη διαλειτουργικότητα των αρμόδιων μονάδων προκειμένου οι υποψήφιοι να μην υποχρεώνονται σε αλλεπάλληλες υποβολές δικαιολογητικών, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο ο χρόνος πρόσληψης σε 12 μήνες από 48 που μεσολαβούν από την έκδοση της προκήρυξης ως την έκδοση του πίνακα διοριστέων.

Νέο επικουρικό και αλλαγές στα εργασιακά

Σε έτος μεταρρυθμίσεων θα εξελιχθεί το 2021 για το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αναμένεται να φέρει δύο σημαντικά νομοσχέδια. Πρόκειται για το εργασιακό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει το ελαστικό 8ωρο και τις ευέλικτες υπερωρίες, αλλά και η εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες αδείας. Παράλληλα, έρχεται το νέο επικουρικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2022 θα αφορά τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, αλλά και σε εθελοντική βάση όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών. Το νέο επικουρικό ταμείο θα δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα μας.

Πανελλήνιες

Οι θεσμικές τομές στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδίως στα πανεπιστήμια με νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ με ελάχιστη βάση εισαγωγής, ενώ προβλέπεται πανεπιστημιακή αστυνομία, κατάργηση των «αιωνίων» φοιτητών και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί από την Τουρκία επίσημη πρόσκληση για διερευνητικές