ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ - Η απαγόρευση κυκλοφορίας και το ωράριο καταστημάτων

Lockdown: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ - Η απαγόρευση κυκλοφορίας και το ωράριο καταστημάτων
AP Images

Lockdown: Το μερικό άνοιγμα της αγοράς δεν σημαίνει και την πλήρη άρση των μέτρων που παραμένουν σε ισχύ. Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή (15.01).

Τα καταστήματα ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα (18.01), παρόλα αυτά τα περισσότερα από τα μέτρα του lockdown θα παραμείνουν σε ισχύ, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.

«Όλα δείχνουν ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Γιορτών. Τα στατιστικά δείχνουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Έχουμε δει και σε άλλες χώρες μία πολύ γρήγορη αύξηση, λόγω της χαλάρωσης. Κάθε άνοιγμα, εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση κρουσμάτων», είπε αρχικά και πρόσθεσε πως «τα επόμενα βήματα είναι σαφή, αλλά πρέπει να γίνουν με διατήρηση των μέτρων προστασίας. Θέλουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας μας αλλά με στοχευμένους περιορισμούς στις εστίες του ιού». Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε τι θα ισχύει από τη Δευτέρα. Αναλυτικά.

  • Διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ ως τις 5:00 το πρωί
  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακίνησης από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη
  • Οι επιχειρήσεις λειτουργούν ξανά από τη Δευτέρα, με προαιρετική δυνατότητα να λειτουργήσουν και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Θα λειτουργούν από τις 7:00 ως τις 20:00, με την αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 2 που θα έχει ισχύ δυο ωρών.
  • Στους λατρευτικούς χώρους επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 50 άτομα
  • Παραμένει η αναστολή στο κυνήγι και το ψάρεμα
  • Υπάρχει συζήτηση για την αύξηση των προστίμων, αλλά θα αξιολογηθεί ανάλογα με τη συμπεριφορά και τη συμμόρφωση που θα δείξουν οι πολίτες στα μέτρα.

Τι ισχύει με τις περιοχές που έχουν πρόσθετα μέτρα

«Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Αττική τα επιπλέον μέτρα αίρονται για τον Δήμο Ελευσίνας, όπου υπάρχει μείωση ιικού φορτίου, ενώ στον Δήμο Ασπροπύργου υπάρχει παράταση μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου καθώς έχουμε 102 ενεργά κρούσματα και 188 στενές επαφές σε κατ’ οίκον περιορισμό», είπε ο κ. Χαρδαλιάς ξεκινώντας την αναφορά του στις περιοχές στις οποίες έχουν ληφθεί επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε σκληρό lockdown για τον Δήμο Αχαρνών, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται εκεί 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές που είναι ήδη σε καραντίνα.

Από εκεί και πέρα, για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης εξήγησε πως η Επιτροπή αποφάσισε άρση μέτρων στον Δήμο Κοζάνης και στον Δήμο Βοΐου, λόγω βελτίωσης επιδημιολογικής εικόνας. «Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του Δήμου Εορδαίας, τα μέτρα παρατείνονται ως τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Στον Δήμο Εορδαίας υπάρχουν 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, στον Κρόκο 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.977 κατοίκων και 35 στενές επαφές και στη Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα σε 34 στενές επαφές», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα περιοριστικά μέτρα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, στις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αίρονται καθώς το επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών αυτών έχει μηδενιστεί.

Αντίθετα, ανακοινώθηκε παράταση μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στην Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στον Δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας. «Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτιση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές. Στον Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που είναι σε καραντίνα, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας υπάρχουν 139 κρούσματα με 225 στενές επαφές, στη Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές», υπογράμμισε.

Δεν θα υπάρξει ειδικός ελεγκτικός μηχανισμός

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε σε ερωτήσεις. Μια από αυτές αφορούσε την πιθανότητα να συσταθεί επιπλέον ελεγκτικός μηχανισμός για την τήρηση των μέτρων μετά το άνοιγμα της αγοράς. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ειδικός ελεγκτικός μηχανισμός. Υπάρχουν οι μηχανισμοί και κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. οι έλεγχοι θα είναι πιο εντατικοί, αυτό αποφασίζεται όταν υπάρχει άνοιγμα μιας φάσης. Δεν υπάρχει ζήτημα ειδικού ελεγκτικού μηχανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας.

Σχετικά με το ύψος του προστίμου κι αν θα μεταβληθεί, επεσήμανε ότι: «Δεν τίθεται θέμα ποσού, τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης. Ειδικά τώρα. Το θέμα δεν είναι αν θα αυξήσουμε το πρόστιμο, το θέμα είναι ο καθένας από εμάς θα αναλάβει την ευθύνη απέναντι στα πραγματικά δεδομένα. Πέρα από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η ευθύνη του κράτους, να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πάει χαμένη η προσπάθεια της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που έχει σεβαστεί τα μέτρα. Άρα, το ζήτημα δεν είναι τόσο το ποσό του προστίμου, όσο να επιδείξουμε όλοι την ευθύνη που απαιτείται».

Επίσης, ο υφυπουργός ανέφερε πως «Είναι μια στιγμή που πρέπει να παραμείνουμε συνετοί, ανακοινώθηκε μια πρώτη ελάφρυνση των μέτρων που έχουμε εφαρμόσει. Όσο κι αν είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, δεν πρέπει να μας κάνουν αμελείς στην πιστή εφαρμογή των μέτρων. Πρέπει να περάσουμε σε μια νέα συναντίληψη, πως η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει σταδιακά, αφού ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους. Το σταδιακό άνοιγμα κλάδων της αγοράς, να μην μας γυρίσω πίσω σε καταστάσεις που κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει. Ζητάμε προσοχή, συνέπεια και συνεργασία όλων μας. Μέχρι ο εμβολιασμός να μας απελευθερώσει οριστικά από την πανδημία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λιανεμπόριο: Ανοίγουν τα καταστήματα - Πώς θα λειτουργούν - Όλοι οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας