ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο Newsbomb.gr: Νέα έκρηξη κρουσμάτων αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σε λιανεμπόριο και σχολεία

Λινού στο Newsbomb.gr: Νέα έκρηξη κρουσμάτων αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σε λιανεμπόριο και σχολεία
Φωτογραφία: Ευδοκία Μύτιλη

Κορονοϊός: Την προσοχή όλων ώστε το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και των σχολείων να μην φέρουν αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊου εφιστά μιλώντας στο Newsbomb.gr, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Στην ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό (μάσκες, αποστάσεις) στάθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξηγώντας ότι σε «αντίθετη περίπτωση θα έχουμε πρόβλημα και αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας».

Σε σχέση με τα σχολεία και το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών του γυμνασίου – λυκείου στις αίθουσες η κα. Λινού τόνισε ότι: «το πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα. Το θέμα δεν είναι πότε θα ανοίξουν αλλά πώς θα ανοίξουν».

Και πρόσθεσε: «Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να γίνει αύξηση του μεγέθους των αιθουσών σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Να σημειωθεί ότι και άλλοι ειδικοί τις προηγούμενες ημέρες έχουν τονίσει ότι εάν το άνοιγμα της αγοράς, δεν δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες.

«Είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου, απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο» δήλωσε χθες (17/1) ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος αναφέροντας πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα» είπε.

Το άνοιγμα των καταστημάτων

Με όλους τους νέους κανόνες για τη λειτουργία τους όπως ο «κόφτης» των δύο ωρών στο SMS για την πραγματοποίηση αγορών, άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα μανικιούρ-πεντικιούρ, τα ΚΤΕΟ κ.α

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, δεν έλειψαν οι ουρές έξω από καταστήματα με ρούχα καθώς λόγω των αυστηρότερων περιορισμών είναι μικρότερος ο αριθμός που επιτρέπεται στο εσωτερικό των επιχειρήσεων.

Να τονιστεί ότι κάθε εβδομάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογούνται κι αν η κατάσταση ξεφύγει "τότε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε και πάλι το λιανεμπόριο" δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό