ΕΛΛΑΔΑ

Οριακές καταστάσεις με τα εμβόλια στην Ευρώπη – Η ελληνική στρατηγική των δυο δόσεων

Οριακές καταστάσεις με τα εμβόλια στην Ευρώπη – Η ελληνική στρατηγική των δυο δόσεων

Συνεχείς αλλαγές στον σχεδιασμό των χωρών για τον εμβολιασμό λόγω της εμπλοκής στις παραδόσεις αλλά και της μη τήρησης των συμφωνιών των εταιριών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα για να μην αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα.

Σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων που έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρούνται εδώ και μεγάλο διάστημα. Ειδικότερα στην περίπτωση της AstraZeneca οι σχέσεις των δυο πλευρών έχουν φτάσει στα άκρα. Η ΕΕ σε χθεσινή συζήτηση με εκπρόσωπο της εταιρίας, δεν απέδωσε καρπούς και το αδιέξοδο συνεχίζεται.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε δήλωση που έκανε αργά το βράδυ της Τετάρτης (27.01) ενημέρωσε ότι δεν έχει βρεθεί λύση για τις καθυστερημένες παραδόσεις των απαιτούμενων δόσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, όμως, η εταιρία δεν δείχνει ιδιαίτερη ζέση για συνεργασία.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», ανέφερε στο Twitter η κ. Κυριακίδου, εξηγώντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για ταχεία παράδοση δόσεων εμβολίου που ήδη έχει προαγοράσει για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Με αυτό το πλαίσιο να έχει διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ζώνη, αρκετές χώρες ανακοινώνουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Ενδεικτικά τα παραδείγματα Ισπανίας και Πορτογαλίας που ενημέρωσαν ότι η διαδικασία θα πάει δυο μήνες πίσω, δίνοντας προφανώς έμφαση στην πρώτη δόση. Μια στρατηγική που είναι αντίθετη από αυτή της Ελλάδας, η οποία θέλει να είναι σίγουρη πως όποιος λάβει την πρώτη δόση εμβολίου θα έχει εξασφαλίσει αυτόματα και τη δεύτερη.

Την ίδια στρατηγική ακολουθούν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, με την εμβολιαστική κάλυψη να υπολογίζεται σε 2,3%, 1,8% και 1% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα η κάλυψη έχει φτάσει στο 2% καθώς την Τετάρτη (27.01) ξεπεράστηκαν οι 200.000 εμβολιασμοί στη χώρα από την αρχή της διαδικασίας στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην κυβέρνηση

Στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση για το πλαίσιο που διαμορφώνεται με τις παραδόσεις των εμβολίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε λόγο για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις», αφήνοντας αιχμές επί της ουσίας στις εταιρίες που παρασκευάζουν τα εμβόλια.

«Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις όσον αφορά την παράδοση. Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς.Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Υγείας είπε ότι το σχέδιο της Ελλάδας προσαρμόζεται ανάλογα με τα υπάρχοντα δεδομένα. «Νομίζω ότι ο ρυθμός εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι ικανοποιητικός. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με το ηλικιακό γκρουπ των 70+ θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω νοσημάτων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.