ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown – Γώγος: Τότε να αρχίσουν να ανοίγουν δραστηριότητες – Σημαντικός ο ρόλος του self-testing

Lockdown – Γώγος: Τότε να αρχίσουν να ανοίγουν δραστηριότητες – Σημαντικός ο ρόλος του self-testing

Στο χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων του lockdown αναφέρθηκε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.

Αρχικά ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κάλεσε τους πολίτες «να δείξουν συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη».

«Ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο».

Όσον αφορά το lockdown ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα όριο» προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

«Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε μιλώντας για δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ενώ χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως βρισκόμαστε στην κορύφωση σου τρίτου κύματος και είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ώστε να αρχίσει η αποκλιμάκωση από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν δεν είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα τα περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση θα ήταν πολύ δυσκολότερη.

Και χθες πάντως τα κρούσματα παρέμειναν σε τετραψήφια επίπεδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.626 νέες μολύνσεις από τον φονικό ιό.

Σταθερά, όπως κάθε μέρα, η Αττική βρέθηκε στην κορυφή της «μαύρης» λίστας με την κατανομή των κρουσμάτων, συγκεντρώνοντας για ακόμα μια μέρα περίπου τις μισές μολύνσεις της χώρας.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό, ενώ ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν κι άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, το Λεκανοπέδιο συγκέντρωσε 834 κρούσματα του φονικού ιού, η Θεσσαλονίκη 145 και η Λάρισα 94.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.