ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ στην Αθήνα: Κόμπρα δάγκωσε 30χρονο – Κρίσιμη η κατάστασή του

Σοκ στην Αθήνα: Κόμπρα δάγκωσε 30χρονο – Κρίσιμη η κατάστασή του
PIXABAY

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» νοσηλεύεται ένας 30χρονος, μετά από δάγκωμα κόμπρας.

Το δηλητηριώδες φίδι δάγκωσε στο χέρι τον 30χρονο, όταν αυτός πήγε να το ταΐσει. Η κόμπρα ήταν ένα από τα φίδια που έχει ως κατοικίδια στο διαμέρισμά του ο νεαρός άνδρας.

Αρχικά, ο 30χρονος πήγε στο Ιπποκράτειο το βράδυ της Πέμπτης (18/03/2021). Η κατάστασή του όμως ήταν κρίσιμη και για το λόγο αυτό διακομίσθηκε στη ΜΕΘ του Γενικού Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας».

Το αντίδοτο για το δηλητήριο της κόμπρας δεν υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς το συγκεκριμένο είδος φιδιού δεν συναντάται στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το φάρμακο βρέθηκε στην Κύπρο και ήρθε αεροπορικώς στην Ελλάδα. Ήδη έχει χορηγηθεί στον 30χρονο.

Η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Δηλητηρίαση από δάγκωμα φιδιού και συμπτώματα

Η κόμπρα ανήκει στην οικογένεια των ελαπίδων, η οποία περιλαμβάνει επίσης το κορολιόφιδο και όλα τα δηλητηριώδη φίδια της Αυστραλίας. Η υγειονομική υπηρεσία του ΟΓΑ και η χειρουργός Δρ. Μαρία Παν. Γαρουφάλη παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την δηλητηρίαση από δάγκωμα φιδιού.

Τα δηλητήρια των φιδιών είναι πολύπλοκα μείγματα ενζύμων, πολυπεπτιδίων μικρού μοριακού βάρους γλυκοπρωτεϊνών και μεταλλικών ιόντων που επηρεάζουν όλα τα μαλακά μόρια. Μεταξύ των δηλητηριωδών συστατικών υπάρχουν αιμολυσίνες που προκαλούν αιμορραγία ή αιμόλυση, πρωτεολυτικά ένζυμα που προκαλούν τοπική νέκρωση των ιστών, κατασταλτικές ουσίες του μυοκαρδίου που μειώνουν την καρδιακή παροχή και νευροτοξίνες που δρουν στο νευρικό σύστημα. Γενικά τα δηλητήρια, έχει δειχθεί ότι έχουν νευροτοξική, αιμορραγική, θρομβογεννητική, αιμολυτική, κυτταροτοξική αντιινωδολυτική και αντιπηκτικές επιδράσεις. Τα περισσότερα δηλητήρια περιέχουν υαλουρονιδάση, η οποία επιταχύνει την ταχεία διασπορά του δηλητηρίου μέσω των λεμφαγγείων.

Μετά από δήγμα φιδιών ο ασθενής πρέπει να μεταφέρεται πάντα στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο για να ελεγχθεί η διαβάθμιση της δηλητηρίασης και να αντιμετωπιστεί. Ο πόνος από το τσίμπημα φιδιού είναι τρομερά οδυνηρός και πιθανώς είναι το σύμπτωμα το οποίο διαφοροποιεί τα δηλητηριώδη από τα μη δηλητηριώδη δήγματα φιδιών. Το δάγκωμα του φιδιού παράγει χαρακτηριστικά ένα ή δύο σημάδια από δόντια. Η υπέρταση, η αδυναμία, ο ιδρώτας, το ρίγος, η ζάλη, η ναυτία και ο έμετος είναι κάποια συστηματικά συμπτώματα. Οίδημα, άλγος και εκχύμωση και μπορούν να εμφανισθούν εντός λεπτών στο σημείο της έγχυσης του δηλητηρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: 9.000 κρούσματα μέχρι το Μάιο - Έρχεται «τσουνάμι»