ΕΛΛΑΔΑ

Rapid και self τεστ στα φαρμακεία: Δεν θα διεξάγονται, θα διατίθενται - Τι είπαν Κικίλιας, Χαρδαλιάς

Rapid και self τεστ στα φαρμακεία: Δεν θα διεξάγονται, θα διατίθενται - Τι είπαν Κικίλιας, Χαρδαλιάς

Στα φαρμακεία θα πωλούνται τα rapid test και θα διατίθενται δωρεάν τα self test, αλλά δεν θα διενεργούνται. Τι απάντησαν ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για το θέμα.

«Μετά τη σχετική νομοθεσία θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις, όταν βγουν θα ενημερώνεστε σταδιακά για κάθε μια από αυτές», σχολίασε ο Βασίλης Κικίλιας σε ερώτηση για τη διενέργεια των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενόψει της επανέναρξης των σχολείων που έχει τοποθετηθεί για τις 12 Απριλίου.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επί της ουσίας μεταφορά της ευθύνης στους πολίτες μέσω των self test, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Αναμένουμε τις σχετικές οδηγίες. Η στρατηγική του self test είναι συμπληρωματική στα rapid και στα μοριακά. Βλέπετε ότι αυξάνουμε κάθε μέρα τον αριθμό αυτών των τεστ. Θεωρούμε πως θα συμβάλει στον έλεγχο της πανδημίας. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν έτσι ώστε να κλείσουν τον κύκλο της διασποράς».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τα φαρμακεία θα πωλούν εφεξής rapid test και θα διαθέτουν δωρεάν self test. Δεν θα διενεργούν όμως οι φαρμακοποιοί κανένα από τα τεστ αυτά, σύμφωνα με τη διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, στην τελική της μορφή. Με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, διαγράφηκε φράση από τη διάταξη, που όριζε ότι, με απόφαση του υπουργού Υγείας, "δύναται να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς".

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατέθεσε και νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν στην έγκριση που πρέπει να έχουν λάβει τα self test για να διατίθενται στην ελληνική αγορά. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα self test μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού και συνιστούν συμπληρωματική δράση στη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το testing και έρχεται να συμπληρώσει τα ταχέα και τα μοριακά τεστ ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα τα χρησιμοποιήσουμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και εξήγησε: «Τα φαρμακεία θα διαθέτουν δωρεάν τα self test στους πολίτες και θα πωλούν χωριστά τα rapid test».

«Οι προδιαγραφές των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν τα τεστ αυτά ως αυτοδιαγνωστικά και να επιτραπεί η κυκλοφορία τους», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης για τις προδιαγραφές των self test και προσέθεσε πως η κυβέρνηση, προκειμένου να τα φέρει σύντομα στην ελληνική αγορά, έθεσε ως προϋπόθεση να έχουν λάβει άδεια σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος- μέλος, κυρίως στη Γερμανία που έχει λίστα κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων. Ε

ξήγησε επίσης ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο προστέθηκε ο ΕΟΦ ως αρμόδια αρχή που θα χορηγεί την άδεια κυκλοφορίας ως self test. Ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε δε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η σύμβαση για τον διαγωνισμό αυτό εγκρίθηκε σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπονόμευση Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που εξαπολύει σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται σαν να μην θέλει να τελειώσει η πανδημία, καλλιεργεί κλίμα τοξικότητας και εχθροπάθειας, υπονομεύει τον ένα και μόνο στόχο που έχουμε αυτή τη στιγμή, να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα από την πανδημία. Υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Με δυσκολία προσπαθείτε να μην δείξετε τη στενοχώρια σας, επειδή τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Με ψεύδη και λαϊκισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την εθνική προσπάθεια, επέμεινε ο κ. Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι σήμερα που δεν του βγήκε "η αστειότητα", περί Siemens στην προμήθεια των self test, έρχεται για να καταγγείλει ότι δεν έχουν σήμανση CE. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στις ΜΕΘ που έχουν μπει στη μάχη για τον κορονοϊό, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ιδίως για τις αναμονές για ΜΕΘ, ο κ. Κοντοζαμάνης επέμεινε ότι η κυβέρνηση τις διαχειρίζεται με επιτυχία και προσέθεσε ότι μέχρι κάποιος να μπει στη ΜΕΘ του παρέχεται η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ανοίγει ξανά η αγορά - Πότε και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα - Όλα τα μέτρα