ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη σε αριθμούς – Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη σε αριθμούς – Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Εθνική Πινακοθήκη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας – Δείτε τα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb.gr

H Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου ή Εθνική Πινακοθήκη (ονομασία ίδρυσης) είναι μουσείο εικαστικών τεχνών που ιδρύθηκε το 1900, βρίσκεται στην Αθήνα και καλύπτει την περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελληνικό χώρο από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Οργανικά συνδεδεμένη με την Εθνική Γλυπτοθήκη, αποτελεί την μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή νεοελληνικής τέχνης, με συγκεντρωμένα περισσότερα από 15.000 έργα.

Στα πρώτα 50 χρόνια της λειτουργίας της, η Εθνική Πινακοθήκη δεν είχε σταθερό σημείο στέγασης. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες, εν τέλει δόθηκε λύση για το σημείο ανέγερσης του βασικού κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης το 1956. Το έργο αποπερατώθηκε σχεδόν 20 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού. Το Α΄ Τμήμα του κτηρίου, ολοκληρώθηκε το 1968 και ήταν ένα διώροφο κτίσμα που αναπτυσσόταν προς τα κάτω (με ενδιάμεσο ημιώροφο), και αποτελούνταν από ένα ισόγειο κτίσμα με την είσοδο του μουσείου και με μια αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, και το κάτω επίπεδο, με προσωρινές αποθήκες, αναψυκτήριο κ.α..

Το 1974 ανατέθηκε στον, από το 1972, διευθυντή της Πινακοθήκης Δημήτρη Παπαστάμο, η ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του Τμήματος Β του κτηρίου, αυτό της κυρίως Πινακοθήκης, το οποίο βρισκόταν στο στάδιο του σκελετού, το οποίο μετά από σοβαρές κατασκευαστικές δυσκολίες ολοκληρώθηκε το 1976. Αυτό το κτήριο το συνέθεταν τρεις όροφοι, δύο για τις μόνιμες εκθέσεις, ένας για τη διοίκηση, τη βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια συντήρησης, ενώ στο υπόγειο προβλέπονταν οι αποθήκες των έργων.

Το συνολικό κτηριακό συγκρότημα που αποπερατώθηκε για να στεγάσει την ΕΠΜΑΣ και εγκαινιάστηκε το 1976, ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα του μοντέρνου διεθνούς ρυθμού. Αποτελούνταν από δύο βασικούς παράλληλους επιμήκεις όγκους, έναν διώροφο κύβο στην είσοδο του μουσείου επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου (Τμήμα Α), και ένα τριώροφο κτήριο πίσω από αυτό (Τμήμα Β), οι οποίοι συνδέονταν με μια κλειστή γέφυρα-διάδρομο.

Η Εθνική Πινακοθήκη τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια ασφυκτιούσε όλο και περισσότερο στο κτήριο του 1976, το οποίο αποτελούσε μια μικρότερη και ατελή εκδοχή του βραβευμένου σχεδίου των Ν. Μουτσόπουλου, Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρου.

Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες τής από το 1992 διευθύντριας της ΕΠΜΑΣ κας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, το Υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε το 2002 στους αρχικούς αρχιτέκτονες (γραφείο Π. & Κ. Μυλωνά και Δ. Φατούρου) την εκπόνηση της προμελέτης, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ), αλλά εξοφλήθηκε μετά από αρκετό καιρό, με χορηγία του «Ιδρύματος Μαρία Τσάκος». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από το 1998, με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 1233/1998), το συγκρότημα είχε κηρυχθεί διατηρητέο. Το 2001 με νόμο (ΦΕΚ Α 228/2001) ορίστηκαν ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για την επέκταση του κτηρίου, οι οποίοι λήφθηκαν υπόψη και καθόρισαν την προαναφερθείσα προμελέτη του 2002. Το 2008 το Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησε δημόσιο διαγωνισμό για την οριστική μελέτη του κτηρίου, ο οποίος ανέδειξε αυτή των γραφείων «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος - Πανουσάκης» και «Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.».

Το 2012 το έργο εντάχθηκε στο Ε.Π. «Αττική 2007-2013» με απόφαση της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΠΟΤ. Το ποσόν του προϋπολογισμού συμπληρώνεται με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και εκτελείται υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. (Δ/νση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων). Η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρεία ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε, η οποία επιλέχθηκε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, ξεκίνησε τις εργασίες στον χώρο τον Ιούνιο 2013.

Τα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, έγιναν εν τέλει στις 24 Μαρτίου 2021 στην υποδοχή των υψηλών προσκεκλημένων της Ελληνικής Δημοκρατίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr για τη νέα Εθνική Πινακοθήκη

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη σε αριθμούςNewsbomb.gr

Στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, παρουσιάζονται 1.000 μοναδικά έργα της μόνιμης συλλογής της - ορισμένα για πρώτη φορά - αλλά και η περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της».

Πλέον, η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων της Εθνικής Πινακοθήκης φτάνει στα 20.760τ.μ., από 9.720τ.μ. που ήταν μέχρι πρότινος. Από τα 11.040τ.μ. πρόσθετων χώρων που δημιουργήθηκαν, τα 910τ.μ. αποτελούν την αίθουσα υποδοχής. Οι αποθήκες έργων τέχνης εκτείνονται σε 1.645τ.μ., ενώ ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων φτάνει στα 2.000τ.μ. και οι εκθεσειακοί χώροι εκτείνονται σε πάνω από 2.230τ.μ..

Στα οκτώ χρόνια των εργασιών επιστρατεύτηκαν τρεις κορυφαίοι αρχιτέκτονες. Ο λόγος για τους Κριστίν Λονγκεπέ, Γιώργο Παρμενίδη και Ιφιγένεια Μάρη. Η συνολική χρηματοδότηση έφτασε στα 59.029.102 ευρώ, με το 28.8% να προέρχεται από ιδιωτικούς πόρους ενώ το υπόλοιπο 71.2% προέρχεται από κεφάλαια του δημοσίου.

Στην έκθεση της μόνιμης συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης πλέον φιλοξενούνται 1.000 έργα, από 400 που μπορούσαν να εκτεθούν μέχρι τώρα, ενώ δημιουργήθηκε και αμφιθέατρο 450 θέσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, wikipedia

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.