ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Πότε και ποια ανοίγουν πρώτα – Ο ρόλος των self test που θα γίνονται κάθε Δευτέρα

Σχολεία: Πότε και ποια ανοίγουν πρώτα – Ο ρόλος των self test που θα γίνονται κάθε Δευτέρα
INTIME

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί το επόμενο βήμα αποκλιμάκωσης των μέτρων του lockdown όπως «έδειξε» ο Νίκος Χαρδαλίας στις ανακοινώσεις της Τετάρτης.

«Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας αποτελούν τα Λύκεια και πιο συγκεκριμένα η Γ΄ Λυκείου δεδομένου, όπως εξήγησε πριν από λίγες ημέρες η Νίκη Κεραμέως, ότι Λύκεια και Γυμνάσια έχουν μείνει κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχει και ο παράγοντας πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα Λύκεια «έδειξε» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Τετάρτη όπου ανακοίνωσε ότι «αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης να χορηγηθούν τα self test κατά προτεραιότητα στους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα σχολεία έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά».

«Ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά- στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια» είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης.

Σε περίπτωση κατά την οποία δοθεί το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών του Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, τα παιδιά των Γυμνασίων αναμένεται να επιστρέψουν μια εβδομάδα αργότερα στις 19 Απριλίου.

Αντίθετα για δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συζήτηση το επόμενο διάστημα στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση το «χρονολόγιο» επιστροφής των μαθητών στα σχολεία επηρεάζει και η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας και διάθεσης των self test τα οποία, όπως είπε στο Newsbomb.gr η ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα.

Όπως είπε η κυρία Γκίκα όποια παιδιά βγαίνουν θετικά στα self test «δεν θα έρχονται στο σχολείο και θα μένουν στο σπίτι τους» προσθέτοντας ότι θα παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή βρίσκεται νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείου Παιδείας να κάνει υποχρεωτικά τα self test, τα οποία η Νίκη Κεραμέως έχει αποκαλέσει σημαντικό βοηθητικό εργαλείο για την επανέναρξη των μαθημάτων με φυσική παρουσία στις σχολικές αίθουσες.

Την ίδια ώρα παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες μέχρι και το τέλος Ιουνίου, προανήγγειλε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της ότι μόλις 30% των εκπαιδευτικών έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τις δόσεις που περισσεύουν από τον προγραμματισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Μέτρα «ανάσα» για τους πολίτες - Με SMS στα καταστήματα - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις