ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Οι αλλαγές στις διαδημοτικές, η μετακίνηση εκτός νομού και στο βάθος... Πάσχα στο χωριό

Lockdown Ναύπλιο
In Τime

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Μετά από την εφαρμογή του μέτρου που επέτρεπε στους πολίτες τις διαδημοτικές μετακινήσεις (μετακίνηση από δήμο σε δήμο) τα Σαββατοκύριακα για λόγους άθλησης, η «νέα καθημερινότητα» επιστρέφει στους συνήθεις ρυθμούς. Σε ισχύ παραμένει ο περιορισμός στις μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, κάτι που ισχύει και για την ενιαία πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων του lockdown.

Από σήμερα λοιπόν, Δευτέρα 5 Μαρτίου και για όλες τις καθημερινές - μέχρι Παρασκευή - απαγορεύεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6. Ωστόσο μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν για αγορές από κατάστημα με SMS στο 13032. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο ΓΓ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης «για ψώνια επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά». Ο πολίτης που θέλει να προχωρήσει σε αγορά θα πρέπει πρώτα να κανονίσει το ραντεβού του με το κατάστημα και στη συνέχεια να στείλει SMS στο 13032 για να το παραλάβει.

Τι ώρα ανοίγουν τα μαγαζιά - Πώς θα κάνετε τα ψώνια σας

Σήμερα ανοίγει το λιανεμπόριο μόνο με ραντεβού στα καταστήματα και με τη μέθοδο του click in shop και του click away, ωστόσο κλειστά -βάσει της απόφασης της κυβέρνησης έπειτα από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων- πρέπει να παραμείνουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη λόγω της αύξησης στα κρούσματα κορονοϊού.

Ψώνια με click away και click inside

Έτσι λοιπόν, από σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου, και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 06:00 το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Τα βήματα για τις αγορές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032, ή να έχουν γραπτή βεβαίωση. Επιτρέπεται η αποστολή ενός μόνο SMS την ημέρα- σε δεύτερη προσπάθεια θα υπάρχει αρνητική απάντηση σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η χρονική διάρκεια ισχύος για τα ψώνια σε εμπορικό κατάστημα είναι έως 3 ώρες ημερησίως.

Θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο.

Για τη μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων και καυσίμων εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή γραπτού μηνύματος στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 2 (2, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση). Δεν υπάρχει χρονικό όριο στις εν λόγω αγορές, ενώ επίσης μπορούν να γίνουν πάνω από μία φορά την ημέρα.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός: η μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων θα πρέπει να είναι εντός του ίδιου δήμου με τον τόπο διαμονής του πολίτη ή σε απόσταση έως 2 χλμ.

Διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται στην περίπτωση επίσκεψης σε κομμωτήριο, επίσης κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 στον αριθμό 13033.

Το SMS στο 13033

Αναλυτικά, τι ισχύει για τις μετακινήσεις, όχι όμως για επίσκεψη σε κατάστημα:

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), υπάρχουν 3 επιλογές για τις μετακινήσεις σας:

  • αποστολή SMS,
  • εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης
  • χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

  • Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Τι είπε ο Μαγιορκίνης για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο «φρένο» που μπήκε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, στα επόμενα βήματα της χαλάρωσης του lockdown αλλά και στο Πάσχα.

Αναφορικά με τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό τη αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test.

«Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκής αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στην Αχαΐα ειδικά αυτή η κατάσταση παρατηρούνταν εδώ και καιρό όπου παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση, ενώ κάτι ανάλογο σε μικρότερο βέβαια βαθμό ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη.

«Η επιτροπή δεν αποφασίζει, γνωμοδοτεί» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως η κατάσταση με την πανδημία είναι δυναμική και αλλάζει συνεχώς.

Για τις εικόνες συνωστισμού, ανέφερε πως είναι πιθανό να υπάρξει μια επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες, ενώ στη χώρα μας παρατηρείται υψηλή θετικότητα που οφείλεται στη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων της COVID-19.«Δίνουμε μάχη με το χρόνο» είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ενώ υπογράμμισε ότι: «είμαστε στο τελευταίο μίλι και πάμε να σκοντάψουμε».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown και τα σενάρια που θέλουν τα Λύκεια να ανοίγουν στις 12 Απριλίου, σημείωσε πως δεν θέλει να προκαταβάλλει τις αποφάσεις της Επιτροπής. Αναγνώρισε πως υπάρχει μια προτεραιότητα προς την εκπαίδευση.

Σχετικά με τις προοπτικές μετακίνησης το Πάσχα είπε πως θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας. «Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα αλλά αυτή την στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρή 16χρονη από κορονοϊό - Τη μετέφερε η μητέρα της στο νοσοκομείο