ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Με το βλέμμα στο Πάσχα - Οι τελευταίες εξελίξεις

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Με το βλέμμα στο Πάσχα - Οι τελευταίες εξελίξεις

Lockdown: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις γιορτές του Πάσχα και η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό παραμένει... θολή!

Γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί η μετακίνηση από νομό σε νομό που θα «ελευθερώσει» την καθιερωμένη έξοδο του Πάσχα, με τους λοιμωξιολόγους και το κυβερνητικό επιτελείο να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία τις τελευταίες μέρες πάντως, κρίνονται ως απαγορευτικά.

Η απόφαση της κυβέρνησης θα κριθεί από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων κατά τις οποίες θα ληφθούν υπόψιν τόσο τα κρούσματα όσο και οι διασωληνωμένοι, ενώ την τελική απόφαση σίγουρα θα επηρεάσει, με το βάρος της, η κούραση του πληθυσμού από το παρατεταμένο lockdown και το γεγονός ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η τουριστική σεζόν.

Ταυτόχρονα στάση αναμονής θα κρατηθεί προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα μετά το άνοιγμα και του λιανεμπορίου. Ελπίδα όλων πάντως είναι η επαναλειτουργία των καταστημάτων να μην επηρεάσει τα νέα κρούσματα τα οποία, μετά την εκτίναξη αυτής της εβδομάδας, παρουσιάζουν μια στάσιμη και καθοδική ελαφρώς πορεία.

Πάσχα ή καλοκαίρι;

Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα που ταλανίζει λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.

Το στοίχημα του τουρισμού δεν πρέπει να χαθεί σε καμία περίπτωση για τη χώρα μας και αυτό η πίεση έχει βάλει τη κυβέρνηση στη σκέψη να «θυσιάσει» το Πάσχα για ένα ασφαλές καλοκαίρι.

Υπάρχει η σκέψη ακόμη και για τριήμερη χαλάρωση των μέτρων ενόψει Πάσχα, ωστόσο το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς δεν μπορεί να ελεγχθεί ποιοι και πώς θα φύγουν αλλά και αν θα γυρίσουν!

Παράλληλα, ένα ακόμη σενάριο είναι να επιτραπεί με test η μετακίνηση αλλά σε περιοχές με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο από εκείνο το οποίο θα μετακινηθεί κάποιος εκδρομέας.

Αντίθετα, υπάρχει και η αγωνία για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν από το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού για το Πάσχα καθώς ήδη «χάθηκε» εκείνο του 2020 και όπως φαίνεται κάτι παρόμοιο πιθανότατα θα συμβεί και με εκείνο του 2021.

Η ημερομηνία - κλειδί

Μέχρι πότε θα περιμένει η κυβέρνηση το «πράσινο φως» από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων;

Με δεδομένο πως το Πάσχα είναι φέτος στις 2 Μαΐου, τότε η όποια απόφαση θα πρέπει να έχει παρθεί πριν το ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή στις 26 Απριλίου.

Να σημειωθεί πως η επιδημιολογική εικόνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ενώ μέχρι την απόφαση για το Πάσχα θα μεσολαβήσουν στη «σούμα» και οι ημέρες που είναι ανοιχτό το λιανεμπόριο και - εκτός απρόοπτου - τα λύκεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: H κυβέρνηση εισηγείται να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου