ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση από νομό σε νομό: «Γρίφος» το Πάσχα στο χωριό – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Αυτοκινητο στα διοδια
INTIME

Η μετακίνηση από νομό σε νομό αποτελεί έναν δισεπίλυτο γρίφο για κυβέρνηση και ειδικούς καθώς πλησιάζει το Πάσχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό στη συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης απάντησε «δεν είμαι θέση να σας απαντήσω».

«Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «οδηγός» για τις αποφάσεις θα είναι η γνώμη των ειδικών και δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση.

«Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι «όχι»» απάντησε στη σχετική ερώτηση υποστηρίζοντας ότι «όποτε έχουμε αποκλίνει είναι για θέματα τα οποία θεωρώ ότι ήταν ήσσονος σημασίας».

Όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης οι αποφάσεις για μετακινήσεις από νομό σε νομό θα ληφθούν λίγο πριν τη Μεγάλη Βδομάδα αφού μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάντως, όπως τόνισε φαίνεται ότι «παγώνει» το άνοιγμα υπόλοιπων δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα. Εξήγησε, ότι σε αυτή τη φάση θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια με προσεκτικά βήματα. Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση, μετά τις γιορτές.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr για το Πάσχα στο χωριό δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας πως «θα μπορούσαν να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, όπου δεν υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή οι διανομαρχιακές εφόσον βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο επιδημιολογικής εικόνας».

Προσεκτικά βήματα για ανοίγματα όπως μετακίνηση από νομό σε νομό για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα Πάσχα και όχι όπως πέρσι ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημειώνοντας ότι «η πορεία του εμβολιασμού είναι πολύ σημαντική ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, όμως εξαρτάται από τη ροή τους».

Σε ημερομηνία-κλειδί για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό φαίνεται ότι αναδεικνύεται η 15η Απριλίου δεδομένου ότι τότε θα υπάρχει καλύτερη αποτύπωση της επίπτωσης του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Παράλληλα τότε εκτιμάται ότι θα έχει καταγραφεί και πόσο και αν βοήθησαν τα self test τα οποία διατίθενται από σήμερα στα φαρμακεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς για να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι και μετά ο γενικός πληθυσμός.

Τα δυο σενάρια για το πώς θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό

Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια για το Πάσχα είναι δυο, όπως αναφέρθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Το πρώτο αναφέρει πως θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού όσοι θα μπορούν να αποδείξουν ότι πηγαίνουν σε εξοχική κατοικία. Αυτό θα γίνεται με την επίδειξη του Ε9.

Το δεύτερο σενάριο, αναφέρει πως είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου. Αυτό θα αποδεικνύεται με σχετικό έγγραφο, στο οποίο θα είναι εμφανές και το αν έχει περάσει το διάστημα που απαιτείται μετά τη δεύτερη δόση έτσι ώστε να έχει λειτουργήσει το εμβόλιο και να παρέχει ανοσία στον εμβολιαζόμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Τάκης Βουγιουκλάκης