ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου:«Καμπανάκι» για ενδοοικογενειακή μετάδοση - Σταθερός ο δείκτης θετικότητας

Βάνα Παπαευαγγέλου
Intime News

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, σημειώνοντας παράλληλα πως παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού. Είναι μέρες τώρα άλλωστε που ακούμε από τους παθολόγους και λοιμωξιολόγους να μας λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ξεκάθαρο ότι εάν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι. Ακόμα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολύ συχνά αναφέρεται έκθεση σε συναθροίσεις όχι μόνο μέσα σε σπίτια όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους».

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,1%, ενώ σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται, σύμφωνα με την καθηγήτρια, στη Βόρειο Ελλάδα και σταθεροποίηση στην Αττική, με υψηλό όμως επιδημιολογικό επίπεδο.

Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς - διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε εξαιρετικά αισιόδοξα τα μηνύματα του ανοίγματος δραστηριοτήτων.

Μίλησε για αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών και -όπως είπε- αυτό διότι τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, εκτός σπιτιού.

Ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα σχολείων και είπε ότι τα ατομικά τεστ αποτελούν όπλο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Επανέλαβε επίσης την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. «Προχωράμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα», είπε η καθηγήτρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καραϊβάζ: Έτσι δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο - Άδειασαν πάνω του μια γεμιστήρα