ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Πίεση χωρίς τέλος λόγω κορονοϊού – Για ασθενείς με covid και η ψυχιατρική κλινική

Νοσοκομείο Κοζάνης
Το νοσοκομείο Κοζάνης

Δεν έχει τέλος η πίεση στο σύστημα υγείας της Κοζάνης λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού με ασθενείς που έχουν Covid-19 να μεταφέρονται και στην ψυχιατρική κλινική.

Η μία μετά την άλλη κλείνουν οι κλινικές απλής νοσηλείας στο Μαμάτσειο νοσοκομείο της Κοζάνης, προκειμένου αντιμετωπιστούν τα περιστατικά κορονοϊού που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Μετά τη χειρουργική και την παθολογική κλινική, η οποία εκκενώθηκε την Τετάρτη με τους ασθενείς να διακομίζονται σε μονάδα ιδιωτικού θεραπευτηρίου που θα λειτουργήσει με τη συνδρομή ιδιωτών γιατρών, κλείνει και η ψυχιατρική, η μοναδική κλινική της ειδικότητας που υπάρχει σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τα βαριά περιστατικά να οδηγούνται επίσης σε ιδιωτική δομή.

«Η ψυχιατρική κλινική της Κοζάνης εξυπηρετεί τέσσερις νομούς και πέντε πόλεις. Άραγε 20 κρεβάτια θα σώσουν τη Δυτική Μακεδονία από την COVID;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο voria.gr ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, επιμελητής της ψυχιατρικής κλινικής, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης.

«Υπάρχει πρόβλημα, γιατί η συγκεκριμένη κλινική θα δέχεται προς το παρόν μόνο ασθενείς με εισαγγελική εντολή. Αν κάποιος άλλος χρήζει νοσηλείας, δεν ξέρω που θα πάει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Υποτυπώδη τακτικά ιατρεία είναι να γίνουν στον ξενώνα βραχείας νοσηλείας, που είναι εξωνοσοκομειακή δομή στην οποία νοσηλεύονται άτομα λειτουργικά για κοινωνικούς κυρίως λόγους. Όμως, το κτήριο στο οποίο θα κληθούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για συνταγογράφηση, η παροχή βεβαιώσεων και γνωματεύσεων και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες βρίσκεται σε δασώδη περιοχή με δύσκολη πρόσβαση. Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, ότι πάλι πληρώνουν οι ασθενείς το τίμημα του κορονοϊού. Κι αυτό ενώ η παγκόσμια γραμμή και από τον ΟΗΕ και από τον ΠΟΥ είναι να δοθεί στην ψυχιατρική η βάση που της αρμόζει» κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης έχουν απομείνει «καθαρές» μόνο η παιδιατρική και η στεφανιαία μονάδα.

Δύσκολη η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Την ίδια στιγμή, η επιδημιολογική κατάσταση σε όλη την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, η οποία παραμένει σε βαθύ κόκκινο, δεν φαίνεται να βελτιώνεται, όπως δείχνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων που παραμένουν σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή.

Μέχρι την Τετάρτη τα ενεργά κρούσματα ήταν συνολικά 953, εκ των οποίων

  • 435 στον δήμο Κοζάνης,
  • 383 στον δήμο Εορδαίας,
  • 54 στον δήμο Βοΐου,
  • 69 στον δήμο Σερβίων και
  • 12 στον δήμο Βελβεντού

έναντι 926 την 1η Απριλίου (437 στην Κοζάνη, 269 στην Εορδαία, 118 στο Βόιο, 96 στα Σέρβια και 6 στον Βελβεντό).

Η εικόνα αυτή έχει διαμορφώσει συνθήκες μεγάλης πίεσης και στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, αλλά και συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Είναι ενδεικτικό ότι για το τρίτο το κύμα της πανδημίας είχε αποφασιστεί αρχικά να είναι αναφοράς μόνο τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Γρεβενών και τα περιστατικά από Καστοριά και Φλώρινα να διακομίζονταν εκεί.

Πλέον, με την πίεση που υπάρχει κυρίως στην Κοζάνη επιστρατεύτηκαν και τα δύο νοσοκομεία που είχαν μείνει εκτός σχεδιασμού. Και πάλι, όμως, η κατάσταση είναι δύσκολη με τις κλίνες ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες.

Όπως επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης, το τελευταίο διάστημα από την Κοζάνη διακομίζονταν περιστατικά όχι μόνο στην Πτολεμαΐδα και Γρεβενά, αλλά ακόμα και στη Νάουσα ή στην Έδεσσα.

Πηγή: voria.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Δένδια – Ερντογάν: Γιατί ο «σουλτάνος» ζήτησε να δει τον Έλληνα υπουργό –Όλο το παρασκήνιο