ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Ποια αποκλιμάκωση – 20.000 κρούσματα το πρώτο 10ημερο του Μαΐου

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Ποια αποκλιμάκωση – 20.000 κρούσματα το πρώτο 10ημερο του Μαΐου

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: «Μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας αλλά εγώ δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια χαλάρωση η οποία δεν δικαιολογείται με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο 10ημερο του Μαΐου στην χώρα μας καταγράφηκαν 19.000 – 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ όλο τον Απρίλιο περίπου 80.000. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σίγουρα ακόμα δεν έχει περάσει ο κίνδυνος», συμπληρώνει ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών ο ίδιος συμπλήρωσε ότι με το 10% των εμβολιασμένων αυτήν τη στιγμή το τοίχος ανοσίας είναι πολύ χαμηλό ενώ η πανδημία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

«Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ανοίγουν με καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι λόγω των επιδημιολογικών παραγόντων. Καταλαβαίνω τους λόγους και πόσο αναγκαίο είναι, όμως θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι θα πρέπει να τηρούμε κατά γράμμα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί», κατέληξε.

Ανησυχία από την έξαρση στα κρούσματα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα δεδομένα για τον κορονοϊό που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (11.05). Η αύξηση στα κρούσματα προκαλεί προβληματισμό, ιδιαίτερα για τις περιοχές που δείχνουν αντιμετωπίζουν πιεστικές καταστάσεις λόγω επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης.

Τα 3.197 κρούσματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικός αριθμός, την ώρα που η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους δείχνει να σταθεροποιείται. Σε υψηλά επίπεδα, βέβαια, αλλά τουλάχιστον έχει σταματήσει οι ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Δυστυχώς, ωστόσο, παραμένουν υψηλοί αριθμοί των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή λόγω της φονικής νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν χαλάρωση παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός προχωράει με γοργούς ρυθμούς κι ακολουθούν κι άλλα «ανοίγματα» σε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Δείτε τα δεδομένα στο infographic του Newsbomb.gr

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: «Στοίχημα» για την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη των δραστών – Συγκροτήθηκε ομάδα 20 αστυνομικών