ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Κορινθία - Δήμαρχος Μεγαρέων στο Newsbomb.gr: «Δραματική η κατάσταση»

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Κορινθία - Δήμαρχος Μεγαρέων στο Newsbomb.gr: «Δραματική η κατάσταση»

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στα Μέγαρα με το δήμαρχο της πόλης, Γρηγόρη Σταμούλη να κάνει λόγο για δραματική κατάσταση.

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας πλέον πέρασε και στην Αττική, με τα Μέγαρα να βρίσκονται τετ α τετ με την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει στρέμματα παρθένου δάσους.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με το Δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση αυτή τη στιγμή στην περιοχή: «Μέχρι τις 11 το πρωί η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο. Μετά ο αέρας γύρισε και άρχισε να καίει τα πάντα. Αυτή την ώρα, η φωτιά έχει πορεία προς την πόλη των Μεγάρων. Βρίσκεται περίπου 17 χιλιόμετρα μακριά. Η κατάσταση είναι δραματική».

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, εκκενώθηκαν οι οικισμοί από το Δερβένι έως τον Πευκενέα, ωστόσο δυο κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες: «Έχουμε εκκενώσει 7 οικισμούς. Ευτυχώς μιλάμε για εξοχικές κατοικίες ως επί το πλείστον και όχι κύριες. Δυο κατοικίες στον οικισμό Μάζι, δυστυχώς υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Το καλό είναι πως δεν κινδύνευσε κανείς και όλοι οι κάτοικοι των οικισμών απομακρύνθηκαν με ασφάλεια».

Το SMS από το 112 ήχησε τα κινητά των κατοίκων, όπως επιβεβαίωσε ο κύριος Σταμούλης: «Ναι, το SMS από το 112 ήρθε, ωστόσο εμείς είχαμε απομακρύνει νωρίτερα τον κόσμο, με τα οχήματα του δήμου να ενημερώνουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν».

Μάχη να μην φτάσει στα Μέγαρα η φωτιά

Δυσκόλεψε ξανά λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η κατάσταση με τη φωτιά στην Κορινθία καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι με τη μάχη να δίνεται για να μην περάσουν οι φλόγες τα Γεράνια Όρη και να φτάσουν έτσι στα Μέγαρα.

Η καλή εικόνα που υπήρχε μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχει ανατραπεί καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι και έφτασαν στα 7 μποφόρ.

Η εκτίμηση είναι μάλιστα ότι οι άνεμοι θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους στα Γεράνια Όρη καθώς η κατεύθυνση του ανέμου στέλνει τη φωτιά προς τα Μέγαρα.

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έχει διακοπεί και η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τα Γεράνια Όρη καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στις 13:45 εστάλη μήνυμα από το 112 προς όσους βρίσκονταν στην περιοχή.

Στο μήνυμα γίνεται λόγος για «ραγδαία ενίσχυση των ανέμων» ενώ απευθύνεται έκκληση προς όλους όσοι βρίσκονται στην περιοχή από Χάνι Δερβένι έως Άνω και Κάτω Πευκενέα να απομακρυνθούν προς Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Σχίνος και Αγία Σωτήρα.

Η φωτιά κατά πληροφορίες έχει κάψει τουλάχιστον 5-6 σπίτια όπως είπαν νωρίτερα στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Λουτρακίου και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

Ο καπνός από τη φωτιά που κατακαίει τα πάντα, έχει σκεπάσει τον ουρανό ενώ η μυρωδιά του καμένου στον αέρα, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης οι καπνοί στην ατμόσφαιρα και οι στάχτες έφτασαν μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε Πειραιά, Νέα Σμύρνη, ακόμα και Χαλάνδρι, με αρκετούς κατοίκους να βρίσκουν τέφρα στα μπαλκόνια τους!

«Βλέπουν» εμπρησμό

Τον εμπρησμό «βλέπουν» ως την πιθανότερη εκδοχή για τη φωτιά στην Κορινθία που καίει από το βράδυ της Τετάρτης στελέχη της Πυροσβεστικής

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, θεωρείται απίθανο η φωτιά να ξεκίνησε τότε από άλλη φυσική αιτία.

Αυτό που θα εξεταστεί είναι αν γίνονταν νωρίτερα εργασίες σε κάποιον από τους ελαιώνες που βρίσκονται ανάμεσα στους οικισμούς Σχίνος και Αγία Σωτήρα από όπου ξεκίνησε και η πυρκαγιά.

Όπως λένε πηγές από την πυροσβεστική θα ερευνηθεί το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα – αν και αυτό απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

Πνίγεται στους καπνούς όλη η Αθήνα (pics)

Η φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης (19/05) στον Σχίνο Κορινθίας και πλέον έχει φτάσει στο Αλεποχώρι, έχει σκοτεινιάσει τον ουρανό της Αττικής, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ο καπνός από τη φωτιά που κατακαίει τα πάντα, έχει σκεπάσει τον ουρανό ενώ η μυρωδιά του καμένου στον αέρα, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης οι καπνοί στην ατμόσφαιρα και οι στάχτες έφτασαν μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε Πειραιά, Νέα Σμύρνη, ακόμα και Χαλάνδρι, με αρκετούς κατοίκους να βρίσκουν τέφρα στα μπαλκόνια τους!

Δείτε τις εικόνες αυτή την ώρα από τον Αττικό ουρανό:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι