ΕΛΛΑΔΑ

Γάμοι στα χρόνια του κορονοϊού - Πώς οι εναγκαλισμοί αντικαταστάθηκαν με μάσκες και αντισηπτικά;

Γάμος Κορονοϊός
IN TIME

Η έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν μία συγκυρία που κανένας μας δεν περίμενε ποτέ ότι θα ζήσει, επηρεάζοντας αναμφισβήτητα πολλούς τομείς της ζώης μας

Την περιόδο του Covid-19, μεγάλο μέρος της ζωής και της καθημερινότητας των ανθρώπων παγκοσμίως, μπήκε σε παύση, λόγω ενός «αόρατου εχθρού», όπως είχε χαρακτηριστεί στην αρχή της εμφάνισής του, ο νέος κορονοϊός.

Οι άνθρωποι έμαθαν να υπακούν σε νέους νόμους και κανόνες, που τις περισσότερες φορές μόνο ευχάριστοι δεν ήταν. Ανάμεσα στην νέα τάξη πραγμάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ήρθε και το ζήτημα των γάμων.

Στην μεγαλύτερη λοιπόν πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η γενιά μας, και είναι αυτή του κορονοϊού, πολλά ζευγάρια αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Στην Ελλάδα, το τέλος της Σαρακοστής και η έλευση του καλοκαιριού μαζί με την επίσημη λήξη του lockdown και την ανακοίνωση για τη δυνατότητα διεξαγωγής εκδηλώσεων με έως 100 άτομα από τον Ιούνιο, έλυσαν τα χέρια σε όσους εδώ και μήνες ανέβαλαν τον γάμο τους.

Ωστόσο τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές εποχές των «υπερπαραγωγή» - γάμων, με τους εκατοντάδες καλεσμένους και τους άνευ όρων εναγκαλισμούς. Στην εποχή του κορονοϊού, οι καλεσμένοι σ’ έναν γάμο «μετριούνται στα δάχτυλα», ενώ την ίδια ώρα τα φιλιά, οι αγκαλιές και οι ατελείωτοι χοροί χωρίς αναστολές και προσοχή, αποτελούν παρελθόν.

Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που η ωραιότερη στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού, αποτυπώθηκε μέσα από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Πρόκειται επομένως για μία διαδικασία αρκετά διαφορετική από αυτή που ξέραμε έως λίγους μήνες πριν, καθώς πλέον μπορείς να είσαι καλεσμένος σε γάμο από τον καναπέ του σαλονιού σου, όπως είχε αναφέρει ο Νίκος Βογιατζής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο οποίος ανέπτυξε μια εφαρμογή, που επιτρέπει σε περισσότερους (από το επιτρεπόμενο) συγγενείς και φίλους να συμμετάσχουν στη γαμήλια τελετή και το γλέντι, όχι με φυσική παρουσία αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

Πρόκειται για μία ακόμη καινοτομία που προέκυψε λόγω πανδημίας και είναι η εφαρμογή Pixair, η οποία δημιουργήθηκε αρχικά ως το μοναδικό app που θα ασχολείται με το φωτογραφικό backstage του γάμου. Υπήρχε, μάλιστα, ένα κλειστό γκρουπ, όπου οι καλεσμένοι, οτιδήποτε απαθανάτιζαν, το ανέβαζαν σ’ έναν ιστότοπο και έφτανε όλο το υλικό στο ζευγάρι. Η πανδημία, ωστόσο, και τα νέα δεδομένα που έφερε (και) στη διοργάνωση γάμων, οδήγησε στην ανάγκη εξέλιξης της εφαρμογής αυτής.

«Το εξελίξαμε βάσει της κατάστασης που ζούμε αυτήν την εποχή. Για παράδειγμα, αν θέλει ένα ζευγάρι να έχει 200 άτομα καλεσμένους και δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες, σ’ αυτή την περίπτωση δημιουργούμε το event ηλεκτρονικά. Θα είναι με φυσική παρουσία στην εκκλησία και τη δεξίωση οι 50-70 που επιτρέπεται και όλοι οι υπόλοιποι που θα μπουν στην εφαρμογή θα μπορούν να παρακολουθούν αποσπάσματα και βίντεο (όχι live streaming ή όλο το μυστήριο), αλλά και μεταδόσεις σε πραγματικό χρόνο από την τελετή ή το γλέντι», εξηγεί ο εμπνευστής και δημιουργός της εφαρμογής.

Η «σύνδεση» με τον γάμο δεν απαιτεί ιδιαίτερη γνώση της τεχνολογίας και με τα έξυπνα κινητά, οι «ηλεκτρονικοί καλεσμένοι» έχουν την δυνατότητα ακόμη και να σχολιάζουν και να στέλνουν και τις δικές τους φωτογραφίες και ευχές από τον καναπέ του σαλονιού τους.

Πρόκειται για μία εφαρμογή, η οποία ανεξαρτήτως των νέων μέτρων περιορισμού, θα δίνει την ευκαιρία στους προσκεκλημένους που είναι λίγο πιο επιφυλακτικοί και διστακτικοί με τις μαζικές συγκεντρώσεις, να παρευρίσκονται έστω διαδικτυακά στον γάμο που επιθυμούν.

Μπορεί λοιπόν οι αγκαλιές, τα φιλιά και η μουσική να μην είναι οι «πρωταγωνιστές» των γαμήλιων τελετών όπως ξέραμε μέχρι τώρα, ωστόσο η διάθεση τόσο των ζευγαριών και των καλεσμένων, όσο και των επιχειρηματιών του χώρου, οι οποίοι επλήγησαν σημαντικά, βοήθησαν στο να γίνει αυτή η μέρα όσο πιο ιδιαίτερη γίνεται, με πλατιά χαμόγελα, παρά τις μάσκες που αποτελούν μέχρι και σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι των τελετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.