ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Δώρα Καλλιπολίτη, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

Πέθανε η Δώρα Καλλιπολίτη, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

Η Δώρα Καλλιπολίτη ήταν ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες για το 15% στην Παιδεία και του 114 - Τα συλλυπητήρια μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών

Σε ηλικία 75 ετών πέθανε η Δώρα Καλλιπολίτη-Κουλμανδά, αγωνίστρια της αντιδικτατορικής αντίστασης και πρώην αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες του «114» πριν εξοριστεί στη Γυάρο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το 1969 στη «Δίκη των 17» του ΠΑΜ στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε και σπούδασε, καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε κάθειρξη 13 ετών για να αποφυλακιστεί με γενική αμνηστία το 1973.

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δημοσιεύοντας την παραπάνω φωτογραφία που απεικονίζει την Δώρα στη δίκη πλάι στην Γεωργία Σαρηγιαννίδου.

Η θανούσα υπήρξε στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, ΟΚΝΕ Θεσσαλονίκης, του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, μέλος της ΚΕ του Συνασπισμού της Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετώντας «με βαθιά οδύνη τη Δώρα Κουλμανδά Καλλιπολίτη, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που εξορίστηκε και φυλακίστηκε επί δικτατορίας, ενώ και μετέπειτα, σε όλη της τη ζωή, ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση».

Η πολιτική κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή στις 9 π.μ. στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

"Αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη τη Δώρα Κουλμανδά Καλλιπολίτη, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που εξορίστηκε και φυλακίστηκε επί δικτατορίας, ενώ και μετέπειτα, σε όλη της τη ζωή, ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση.

Από τα νεανικά της χρόνια έλαβε μέρος στις διεκδικήσεις για το 15% στην Παιδεία, ενώ ήταν στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη. Στη δικτατορία εξορίστηκε στη Γυάρο και κατά τη “Δίκη των 17” από το έκτακτο Στρατοδικείο της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, τον Ιούνιο του 1969.

Μετά τη γενική αμνηστία του 1973 εντάχθηκε στον χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού της Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ, ενώ ήταν μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ακόμα υπήρξε μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της".

Τζανακόπουλος: Τα λόγια υποχωρούν μπροστά στη θλίψη

Με οδύνη αποχαιρετάμε σήμερα τη συντρόφισσα Δώρα Καλλιπολίτη. Την αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, την μαχήτρια της ανανεωτικής αριστεράς. Μερικές φορές τα λόγια υποχωρούν μπροστά στη θλίψη. Αυτή είναι μια τέτοια στιγμή. Αντίο, συντρόφισσά μου...

Ηλιόπουλος: «Ένα από τα «κορίτσια της βροχής» που έδωσε τον αγώνα ενάντια στη Χούντα»

Η αγαπημένη μας Δώρα δεν είναι πια μαζί μας. Η Δώρα Κουλμανδά Καλλιπολίτη είχε μια μεγάλη διαδρομή σε όλους τους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα. Ένα από "τα κορίτσια της βροχής" που έδωσε τον αγώνα ενάντια στην χούντα.

Ένας άνθρωπος πάντα αισιόδοξος και χαμογελαστός. Δεν ξέχναγε ποτέ τον αυτοσαρκασμό της, δεν έχανε ποτέ το χιούμορ της.

Η τιμή να έχεις βρεθεί στο πλάι της είναι μεγάλη και τίποτα δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια της. Δώρα μας δεν θα σε ξεχάσουμε!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας - Δείτε από πότε